Sustav protuzračne obrane u Oružanim snagama Republike Hrvatske trenutno je opremljen s topničkim sustavima 20 mm i 40 mm, lakim prijenosnim raketnim sustavima Strela-2M i Igla te raketnim sustavom Strela-10 CRO/M. Navedeno naoružanje u operativnoj uporabi je još od Domovinskog rata. Trocijevni topovi  kalibra 20 mm namijenjeni su neposrednoj zaštiti snaga na bojištu/terenu od djelovanja iz zračnog prostora, a OSRH raspolažu sa dvije inačice; vučnom i mobilnom koja je montirana na borbenom oklopnom vozilu BOV-3 PZO.

7c039bcb-a556-4dd9-95eb-0f80127246b3Sukladno Dugoročnom planu razvoja OS RH, predmetni topovi 20 mm trebali bi biti proglašeni neperspektivnima za Oružane snage Republike Hrvatske zbog tehničke i tehnološke zastarjelosti. Topnički sustavi 40 mm (Bofors 40 mm L70) namijenjeni su za zaštitu snaga i objekata na bojištu/terenu. Laki prijenosni raketni sustavi PZO Strela-2M i Igla također su namijenjeni zaštiti snaga i manjih objekata na terenu, dok je raketni sustav Strela-10 CRO namijenjen zaštiti i manevarskih postrojbi u pokretu. Velika većina ovog naoružanja nalazi se u sastavu Hrvatske kopnene vojske (HKoV), dok Hrvatska ratna mornarica na dijelu svojih brodova raspolaže oružnim sustavima koji se koriste za neposrednu zaštitu broda od djelovanja iz zračnog prostora.

O tome kako je došlo do pregovora o nabavi PZO sustava srednjeg dometa NASAMS sa Norvežanima, inicijalnoj konfiguraciji sustava za potrebe OS RH razine bojne, cijeni te kakva je budućnost sustava Strela-10 CRO/M pročitajte u novom broju magazina DEFENDER koji se pojavio na kioscima danas. Našim pretplatnicima omogućeno je odmah čitanje magazina online u PDF izdanju kao i dostava magazina na kućnu adresu, stoga preporučamo da se PRETPLATITE putem naših web stranica.

.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)