Američki proizvođač oklopnih vozila Stryker, tvrtka General Dynamics Land Systems, obavijestio je prije desetak dana norvešku obrambenu tvrtku Kongsberg da je njezina stanica MCT-30 Protector (Middle Caliber Turret 30 mm, daljinski upravljana stanica srednjeg kalibra) odabrana kao oružani sustav za opremanje Stryker vozila.

“Iznimno smo zadovoljni što je naš PROTECTOR MCRWS izabran kao oružani sustav za američku Stryker brigadu. To je rezultat višegodišnjeg truda u razvoju sustava sa sposobnostima i performansama potrebnih za ove vrste vozila”, rekao je Espen Henriksen, predsjednik tvrtke Kongsberg Protech Systems.

“Ovo je vrlo važan korak za naše najnovije inovacije u ovom području, a mi smo počašćeni što ćemo podržati američku vojsku i General Dynamics Land Systems u ovom hitnom operativnom zahtjevu”, rekao je Walter Qvam, izvršni direktor Kongsberga.

Testiranje u Kuvajtu

Kako smo neslužbeno doznali, prvenstveno je riječ o opremanju 2. konjičke regimente (2nd Cavalry Regiment), stacionirane u Njemačkoj. Američka odluka o nabavi tog sustava utemeljena je na višestrukim ispitivanjima koja su počela još u veljači 2014. Ovu vijest su dobro primili u slavonskobrodskom Đuri Đakoviću, s kojim tvrtka Kongsberg Protech Systems (KPS) ima potpisan sporazum o suradnji na razvoju, proizvodnji i prodaji MCT-30.

Đuro Đaković Specijalna vozila (ĐĐSV) temeljem tog sporazuma preuzeo je obvezu razvoja nekih specifičnih sustava kao što su protuoklopna zaštita i povećanje elevacije topa te integracije sustava protuoklopnih raketa. ĐĐSV je proizveo veći broj setova komponenti…..

O tome što bi Đuro Đaković mogao proizvoditi za američka borbena oklopna vozila Stryker i kada će biti poznat opseg isporuka, pročitajte u novom broju magazina DEFENDER koji se pojavio na kioscima danas. Našim pretplatnicima omogućeno je čitanje magazina online u PDF izdanju i dostava magazina na kućnu adresu, stoga preporučamo da se PRETPLATITE putem naših web stranica.

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)