U najnovijem broju magazina DEFENDER, koji će se prodavati na kioscima TISKA od 07. siječnja 2016. (SPECIJAL pretplatnici ga već mogu čitati online od 05.01.) donosimo dva članka o domaćoj obrambenoj industriji. U intervjuu s predsjednikom Uprave Agencije Alan Ivicom Nekićem razgovaramo o stanju u industriji, planiranim aktivnostima i zadacima koje njegova tvrtka obavlja za potrebe MORH-a te hrvatskih proizvođača vojne opreme i naoružanja.

U ekskluzivnom članku o tvrtki Đuro Đaković Specijalna vozila otkrivamo kako je taj domaći proizvođač blizu velikom poslu – proizvodnji dijelova za 30 mm daljinski upravljane vatrene stanice kojima će Kongsberg opremati za početak nekoliko stotina američkih oklopnih vozila Strykerom dok se potencijalno radi o poslu budućnosti za nekoliko tisuća vozila američkih oružanih snaga Hrvatska mehanika, kablovi i druge komponente u jednom od najsofisticiranijih sustava na oklopnom vozilu najveće svjetske vojne sile – nije potreban bolji dokaz da hrvatske tvrtke mogu konkurirati na svjetskom tržištu. Da je Đuro Đaković takva tvrtka svjedoče poslovi poput ovog.

Kad je riječ o Oružanim snagama Republike Hrvatske, najavljujemo dva ekskluzivna članka – početak pregovora o nabavi norveškog PZO sustava NASAMS sa američkim raketama AMRAAM te iz Norveške i usporedna analiza višenamjenskih helikoptera koji će poslužiti za izradu studije budućeg višenamjenskog helikoptera za potrebe OSRH.

Naravno, nismo zapostavili ni druge važne segmente koje želimo ustrajno obrađivati u DEFENDERU. U pregledu lekcija naučenih tijekom rata u Ukrajini, donosimo analizu čimbenika prema kojima se zapadna ideja “hibridnog” rata razlikuje od ruske vojne doktrine, temeljene na masovnim udarima, termobaričkom i kasetnom streljivu, oklopu imunom na sve lako dobavljive raketne protuoklopne sustave i drugim rješenjima koja zapadni planeri i nisu baš očekivali na bojištu.

Bavimo se i pregledom stanja na bojištu u Siriji, teškom pozicijom NATO saveza koji se zbog stanja na istočnom Mediteranu našao na razmeđi na kojoj se redefiniraju njegove diplomatske i vojne zadaće te kronološkom analizom Arapskog proljeća i njegova utjecaja na aktualna geopolitička kretanja.

Nismo zanemarili ni regiju, pa donosimo članak o tome kako je od Utve-75 nastao sudanski zrakoplov za obuku vojnih pilota.

Od aktualnih domaćih tema ističemo dvije iznimno važne. Jedna je članak o zastarjelosti aktualne strategije nacionalne sigurnosti i potrebi definiranja i donošenja novog odgovarajućeg dokumenta o čemu piše Ivan Pokaz, brigadni general u miru i bivši načelnik Obavještajne uprave Glavnog stožera OSRH. Drugi tekst Marina Stošića, komodora u miru i bivšeg zapovjednika Obalne straže RH, govori o tome koliko je važan informacijski nadzor Jadrana i zašto se ne možemo ograničiti samo na naše vode, nego pratiti sve što se događa od prilaza Otrantskim vratima do naše obale.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)