DAMASK, 12. veljače 2016. (Hina/AFP) – Sirijski predsjednik Bašar al-Asad odlučan je u nakani da ponovo preuzme kontrolu nad cijelom Sirijom, ali je i upozorio da bi borba protiv pobunjenika, koji ga već skoro pet godina pokušavaju svrgnuti, mogla “potrajati”, izvješćuje u petak AFP.

“Bez obzira da li to možemo učiniti ili ne, to je cilj kojem težimo bez ikakvog oklijevanja”, izjavio je Asad u ekskluzivnom intervjuu za AFP, prvom nakon propasti prošlomjesečnih pregovora u Ženevi i početka velike vojne ofenzive u području Alepa, uz svesrdnu pomoć ruskog ratnog zrakoplovstva.

“Nema logike u riječima da postoji jedan dio našeg teritorija kojeg bismo se odrekli”, izjavio je Asad. Prema njegovim riječima, bilo bi moguće “stati na kraj tom problemu za manje od godinu dana” kad bi se presjekli opskrbni pravci iz Turske, Jordana i Iraka.

“Ako to ne uspijemo, rješenje će potrajati, no platit će se skupa cijena”, dodao je.

Sirijski predsjednik također je kazao da želi nastaviti pregovore s oporbom, što ne znači da će obustaviti rat protiv terorizma.

“Neizbježno je raditi u oba smjera”, rekao je Asad. Ističe da njegova vlada “potpuno vjeruje u pregovore i političko djelovanje od samog početka krize”.

Govoreći o međunarodnoj zajednici, istaknuo je da Francuska mora “promijeniti politiku” prema Siriji kako bi se borila protiv terorizma te da nije na njegovoj zemlji da učini gestu prema Parizu kako bi se poboljšali odnosi između dviju zemalja. S tim u vezi je dodao da “nije od neke velike važnosti” eventualno povlačenje Laurenta Fabiusa s mjesta francuskog ministra vanjskih poslova, već “promjena politike”.

Govoreći o bitki za Alep, ističe da je prvenstveni cilj “presjeći rutu koja istoimenu pokrajinu povezuje s Turskom”, a ne samo zauzeti drugi najveći grad u zemlji. Pritom je izrazio bojazan zbog moguće vojne intervencije Turske i Saudijske Arabije.

“To je jedan scenarij koji ne mogu isključiti iz jednostavnog razloga što je turski predsjednik Tayyip Erdogan netolerantan i radikalan, pristaša Muslimanskog bratstva i koji živi svoj otomanski san (…) a isto je i sa Saudijskom Arabijom. U svakom slučaju, takva jedna akcija za njih ne bi bila laka, a mi ćemo se svakako suprotstaviti”, izjavio je Asad.

U razgovoru za AFP, nije poštedio niti UN, kategorički odbacivši tvrdnje te globalne organizacije da je njegov režim odgovoran za ratne zločine, ustvrdivši da je većina izvješća agencija UN-a “neutemeljena i ispolitizirana”.

“Agencijama UN-a većinom dominiraju zapadne sile i njihova su izvješća ispolitizirana, bez dokaza. Stoga se ne bojim niti njihovih optužbi niti njihovih prijetnji”, kazao je vođa sirijske države.

Na upit o milijunima izbjeglih i raseljenih, Asad je kazao da Europa mora stvoriti uvjete koji će omogućiti njihov povratak.

“Pozvat ću europske vlade koje su izravno pridonijele egzodusu Sirijaca, na način da su Siriji nametnule embargo. a omogućile zaštitu i paravan teroristima, da pomognu u njihovom povratku”, izjavio je Asad.

“Htio bih svaku osobu koja je napustila Siriju zamoliti da se vrati, no svi će pitati da li je terorizam zaustavljen”, tvrdi Asad.

Od izbijanja sukoba u Siriji u ožujku 2011., zemlju je napustilo četiri milijuna ljudi.

Sirijski mirovni pregovori službeno imaju stanku do 25. veljače. U ambicioznom planu o novim pregovorima sudjelovalo je čak 17 zemalja.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)