WASHINGTON, 23. veljače 2016. (Hina/Reuters) – SAD će za nekoliko dana znati hoće li se održati primirje u Siriji koje bi trebalo stupiti na snagu u subotu, a ako politička tranzicija ne uspije postoji plan B, rekao je u utorak američki državni tajnik John Kerry.

“Dokaz će biti potezi u idućih nekoliko dana”, rekao je Kerry senatorima. “Za mjesec ili dva znat ćemo je li proces tranzicije doista ozbiljan…(Sirijski predsjednik Bašar) al-Asad morat će donijeti ozbiljne odluke o formiranju prijelazne vlade. Ako toga ne bude, postoje i opcije B”, dodao je Kerry govoreći o zasad nepoznatim planovima za koje se vjeruje da uključuju i vojnu akciju.

Državni tajnik je istaknuo da će, ako za prekid vatre bude trebalo previše vremena, biti teško održati teritorijalnu cjelovitost Sirije.

“Ako budemo predugo čekali moglo bi biti teško sačuvati Siriju kao cjelovitu zemlju”, rekao je Kerry pred senatskim odborom za vanjsku politiku.

Dodao je da će teritorijalnu cjelovitost zemlje biti teško očuvati čak i ako provladine snage uz potporu Rusije zauzmu grad Alepo.

Al Asad je u utorak prihvatio primirje koje su dogovorili Rusija i SAD, objavila je državna agencija SANA.

Asad je rekao kako prihvaća da se primirje ne odnosi na terorističke skupine, među kojima IS i Frontu al Nusra.

Washington i Moskva objavili su u ponedjeljak u zajedničkom priopćenju da primirje u Siriji stupa na snagu u subotu. Prekid sukoba neće se odnositi na džihadističku skupinu Islamsku državu (IS) i Frontu al Nusru, sirijski ogranak al Qaede.

Visoki pregovarački odbor (HCN) koji okuplja glavne sirijske oporbene skupine, “uvjetno” je prihvatio primirje u Sirij.

HCN će “pozitivno odgovoriti na međunarodne napore radi uspostave primirja” u Siriji, ali dodaje da je “njegov pristanak uvjetovan” prekidom opsade sirijskih gradova, oslobađanjem zarobljenika, prekidom bombardiranja civila i dopremom humanitarne pomoći.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)