ABU DABI, 23. studenoga 2015. (Hina/Reuters) Photo: EPA/US DEPARTMENT OF STATE – Američki državni tajnik John Kerry u ponedjeljak je izjavio da je moguće proširiti suradnju s Rusijom glede Sirije, ali je istodobno dao do znanja da taj potez ne bi trebao obeshrabriti oporbene skupine koje pokušavaju svrgnuti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Washington se dugo opire tješnjoj suradnji s Rusijom sve dok Moskva ne pokaže da su zračni udari u Siriji usmjereni protiv džihadista Islamske države (IS), a ne protiv umjerene oporbe i islamista koji su pokrenuli ustanak protiv režima u Damasku.

Kerry se u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) sastao s prijestolonasljednikom šeikom Mohamedom bin Zajedom al-Nahajanom, a kasnije se sastaje sa saudijskim ministrom vanjskih poslova Abdelom al-Jubeirom. Tema je jedna: pronaći način da se na konferenciji u Rijadu zakazanoj za sljedeći mjesec okupe sve sirijske oporbene skupine.

Američki državni tajnik je rekao da se Washington po pitanju tješnje suradnje s Moskvom ne žuri, ali da je takva suradnja moguća pod određenim uvjetima i mogla bi uroditi “konstruktivnim mogućnostima”. Istaknuo je, međutim, da bi bilo pogrešno na bilo koji potez SAD-a gledati kao na pomoć da se Asada održi na vlasti.

“Ukoliko neki subjekti pomisle da će ono što radimo pomoći Asadu da ostane na vlasti, to komplicira stvari (…) to treba učiniti na način da smiri strasti među ljudima koji se protiv Asada bore četiri godine”, kazao je Kerry.

Saudijska Arabija, Iran, Turska i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti – SAD, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Kina – sastali su se početkom mjeseca u Beču gdje su dogovorili plan o pokretanju službenih pregovora do 1. siječnja između Asadove vlade i njegovih protivnika.