ŽENEVA, 3. veljače 2016. (Hina/AFP) – Izaslanik UN-a Staffan de Mistura u srijedu je izvijestio da se mirovni pregovori o Siriji koji se održavaju u Ženevi, privremeno prekidaju te da će biti nastavljeni 25. veljače.

“Ostalo je još posla koji treba obaviti… ne samo za nas, već i za sve koji sudjeluju” u sirijskoj krizi, kazao je Mistura, nakon višesatnog sastanka s dužnosnicima sirijske oporbe u jednom ženevskom hotelu.

Izaslanik UN-a je najavio “stanku” u mirovnim pregovorima, koji se nakon dolaska izaslanstava iz Damaska i oporbe u petak i subotu, nisu ni uspjeli razviti.

“Već sam odredio novi datum nastavka pregovora – 25. veljače”, kazao je. “Još prvoga dana kazao sam da ne želim da se ovdje održavaju rasprave samo da bi se razgovaralo.” Istaknuo je da nije posrijedi ni završetak ni neuspjeh pregovora te dodao da “dvije strane žele da politički proces konačno započne”.

Prije datuma predviđenog za nastavak pregovora, 11. veljače u Muenchenu će se sastati međunarodna grupa za potporu Siriji, koju čine predstavnici dvadesetak zemalja upoznatih s problemima.