ZAGREB/MOSKVA, 25. studenoga 2015. (Hina) – Rusija će se najozbiljnije odnositi prema incidentu s rušenjm vojnog zrakoplova Su-24 i koristit će sva sredstva za jamčenje sigurnosti letova u Siriji, izjavio je u srijedu ruski predsjednik Vladimir Putin, a istodobno je ministar obrane Sergej Šojgu objavio da je ruska raketna krstarica zauzela položaj u blizini obale sirijske Latakije i da je spremna uništiti svaku potencijalno opasnu zračnu metu, javljaju ruski mediji.

“Želim reći da ćemo se najozbiljnije odnositi prema tome što se dogodilo i sva naša sredstva bit će korištena za jamčenje sigurnosti”, istaknuo je Putin u izjavi za novinare u oblasti Sverdlovska.

U međuvremenu je Šojgu objavio da je raketna krstarica “Moskva”, na kojoj se nalazi sustav protuzračne obrane “Fort” (mornarička verzija protuzračnog sustava S-300), zauzela u srijedu položaj u blizini obale sirijske Latakije. “Ona je spremna uništiti svaku potencijalno opasnu zračnu metu”, naglasio je.

Šojgu je kazao na kolegiju ministarstva obrane, komentirajući pad Su-24, da Rusija ni u buduće “neće zanemarivati incidente takve vrste”.

Po njegovim riječima, u zračnu bazu Hmelmim u Siriji bit će prevezeni novi raketni sustav S-400.

U utorak je nad Sirijom srušen ruski borbeni zrakoplov. Putin je rekao da je srušen raketom “zrak-zrak” ispaljenom iz turskog aviona F-16 te da je pao na sirijski teritorij, četiri kilometra od granice s Turskom. Ustvrdio je da je avion letio na visini od 6.000 metara i da je cijelo vrijeme bio u sirijskom zračnom prostoru, dok Turska tvrdi da ga je opetovano upozorila da krši njezin zračni prostor.

Oba pilota su se katapultirala iz zrakoplova. Jedan je završio u rukama sirijskih pobunjenika koji su ga ubili, a drugi je spašen. Tijekom operacije potrage i spašavanja uništen je ruski helikopter Mi-8.

“Mislim da se spašeni pilot već nalazi u našoj bazi (u Siriji). I on će, kao i svi drugi sudionici operacija, kao i operacije za spašavanje, dobiti državno odlikovanje. Ministarstvo obrane je uputilo taj prijedlog”, rekao je Putin novinarima.

Ubijeni pilot bit će posmrtno odlikovan, najavio je Putin.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)