WASHINGTON, 23. svibnja 2016. (Hina/Reuters) – Američke vlasti pozvale su u ponedjeljak Rusiju da izvrši pritisak na vladu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada kako bi zaustavili zračne napade na oporbene snage u Alepu i predgrađu Damaska, objavio je State Department.

“Američki državni tajnik John Kerry u današnjem razgovoru s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom izrazio je svoju zabrinutost, te ga pozvao da natjera sirijski režim da smjesta prekine napade protiv oporbenih snaga i nevinih civila u Alepu i predgrađu Damaska”, stoji u priopćenju.

Kerry i Lavrov su telefonski razgovarali i o prijedlozima Moskve o zajedničkim operacijama protiv militanata koji ne poštuju primirje, navodi rusko ministarstvo vanjskih poslova. Rusija je prošlog tjedna predložila zajedničke zračne napade na sirijske pobunjenke, uključujući islamističku skupinu al-Nusru.

Sjedinjene Države tvrde da nisu razgovarale s Rusijom o zajedničkim zračnim udarima.

“Ne razmatramo zajedničke operacije”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner. “Mi s njima razgovarmao o prijedlozima za održive mehanizme za bolje nadgledanje i primjenu prekida neprijateljstava – mi ne razgovarmao o zajedničkim operacijama”, istaknuo je.

Washington je pozvao Asadov režim da okonča napade na Alep i Daraju te da prestane s opsadama gradova i otežavanjem pristupa humanitarnoj pomoći.

SAD je sa saveznicima u nedjelju u Iraku i Siriji izvršio 17 zračnih udara na Islamsku državu, objavila je koalicija u ponedjeljak.

U njihovom priopćenju stoji kako je izvedeno sedam napada na četiri sirijska, te deset napada blizu pet iračkih gradova. U napadima su uništena prijevozna sredstva, oružje, bunkeri i komunikacijski centri.