BEJRUT, 30. ožujka 2016. (Hina/Reuters) – Sirijska oporba objavila je u srijedu da Siriji treba prijelazno vladajuće tijelo s punim izvršnim ovlastima, a ne participacijska vlada pod predsjednikom Bašarom al-Asadom.

“Vlada, stara ili nova, sve dok je u njoj Bašar al-Asad, nije dio političkog procesa”, rekao je George Sabra, pregovarač Visokog pregovaračkog odbora (HNC) koji zastupa oporbu na pregovorima u Ženevi.

“Ono o čemu govori Bašar al-Asad nema veze s političkim procesom”, dodao je.

Asad al-Zoubi, član HNC-a, rekao je da sirijski narod i pregovarački tim u Ženevi žele “prijelazno vladajuće tijelo s punim izvršnim ovlastima, uključujući i ovlasti predsjednika”.

“Umjesto toga, režim želi participacijsku vladu”, kaže on.

Al Asad je u srijedu najavio da bi nacrt sporazuma za novi sirijski ustav mogao biti spreman već za nekoliko tjedana te da bi novu sirijsku vladu mogle činiti tri snage – oporba, neovisne snage i one lojalne Damasku, objavila je u srijedu ruska agencija RIA novosti.

Po Asadovim riječima, formiranje nove sirijske vlade ne bi trebao biti kompliciran posao i sva se pitanja mogu razriješiti na mirovnim pregovorima u Ženevi, navodi ruska agencija.