ZAGREB, 13. veljače 2016. (Hina) – Pobunjeničke skupine u Siriji neće obustaviti borbu jer ne vjeruju da će Rusija, saveznik vladinih snaga, prestati s bombardiranjem, prenosi BBC u subotu.

Pobunjenici su izrazili sumnju u dogovor svjetskih sila da će izvršiti pritisak za obustavom neprijateljstava unutar tjedan dana. Također su ponovili svoj zahtjev da predsjednik Bašar al Asad mora biti smijenjen s vlasti.

Ranije je Asad rekao da želi preuzeti “cijelu zemlju” od pobunjenika. Tri sirijske pobunjeničke skupine u izjavi za BBC izrazile su sumnje u obustavu neprijateljstava. Glasnogovornik Slobodne sirijske vojske rekao je: “I dalje smo cijelo vrijeme skeptični u pogledu Rusa”.

Konzervativna skupina Ahrar al Šam izjavila je da se neće prestati boriti dok vladine snage ne prekinu s granatiranjem, dok se civilima ne omogući siguran prelazak granica, oslobode civili te ne ukine opsada.

Skupina Fajlak al-Šam, dio koalicije sedam različitih pobunjeničkih skupina koje djeluju na sjeveru, izjavila je da se neće odreći oružja sve dok se predsjednika Asada ne ukloni s dužnosti.

Riad Hidžab, koordinator sirijskoga glavnog oporbenog bloka, ranije je rekao za BBC da objava o obustavi neprijateljstava prije postizanja napretka u političkom procesu “nije realistična, objektivna niti logična”.

Vodeće svjetske sile su u petak rano ujutro na sastanku Međunarodne skupine za potporu Siriji postigle dogovor o prekidu sukoba u toj zemlji i dostavi humanitarne pomoći stanovništvu, objavili su dužnosnici.
Državni tajnik SAD-a John Kerry novinarima je objavio da je na sastanku ISSG-a dogovoren “prekid sukoba” u Siriji u roku od tjedan dana i dostava humanitarne pomoći.
Kerry je nakon maratonskih razgovora u kojima je sudjelovala Rusija i još 15 zemalja rekao da su se sve zemlje uključene u razgovore složile da se razgovori o uspostavi mira u Siriji, koji se održavaju Ženevi, nastave što je prije moguće.
Kerry je rekao da se prekid vatre neće odnositi na Islamsku državu i druge skupine militanata koje se bore u Siriji.