MOSKVA, 30. ožujka 2016. (Hina/Reuters) – Sirijski predsjednik Bašar al Asad najavio je u srijedu da bi nacrt sporazuma za novi sirijski ustav mogao biti spreman već za nekoliko tjedana te da bi novu sirijsku vladu mogle činiti tri snage – oporba, neovisne snage i one lojalne Damasku, objavila je u srijedu ruska agencija RIA novosti.

Po Asadovim riječima, formiranje nove sirijske vlade ne bi trebao biti kompliciran posao i sva se pitanja mogu razriješiti na mirovnim pregovorima u Ženevi, navodi ruska agencija.

Asad je kazao kako bi nova vlada mogla biti sastavljena od triju strana: oporbe, neovisnih snaga i snaga lojalnih Damasku.

Damask će temeljiti svoje stajalište u rješavanju sirijskog sukoba, prilikom sljedećeg kruga razgovora u Ženevi, na dokumentu o osnovnim načelima koji su predložili Ujedinjeni narodi, kazao je sirijski predsjednik u intervjuu za RIA novosti.

Prošlog su tjedna predstavnici sirijske vlade i oporbenih stranaka razmatrali dokument, čiji je nacrt priredio posebni predstavnik UN-a za Siriju, u kojemu su predstavljena osnovna načela, a koji je jedan diplomat nazvao “malim korakom naprijed”.

“Za sada, ne možemo reći da je nešto postignuto na razgovorima u Ženevi, no krenuli smo od temelja, formulirajući osnovna načela na kojima se trebaju voditi pregovori”, kazao je Asad.

Asad je u intervjuu naglasio kako će Siriji trebati dugo vremena da porazi terorizam te da će i dalje trebati rusku vojnu prisutnost, čak i ako se sigurnosna situacija stabilizira.

Po njegovim riječima, ruske vojne baze u Siriji potrebne su kako bi se osigurala ravnoteža snaga u svijetu.

Govoreći o budućem uređenju, Asad je rekao kako je Sirija premala da bi imala federalno uređenje te da to narod ne bi odobrio.

Također je rekao kako većina Kurda želi živjeti u ujedinjenoj Siriji.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)