BEJRUT, 10. ožujka 2016. (Hina/AFP) – Najmanje 20 članova skupine Islamske države (IS) poginulo je u četvrtak u zračnim udarima ruskih zrakoplova i sirijske vojske na džihadističke položaje u Palmiri, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

IS je u svibnju 2015. zauzeo taj grad u pustinji na istoku zemlje, poznat po antičkim spomenicima uvrštenim na popis svjetske baštine.

Džihadisti su ondje počinili zločine, pa su tako odrubljivanjem glave pogubili 82-godišnjeg bivšeg čelnika za spomeničku baštinu i srušili dva hrama u rujnu 2015.

SOHR koji se oslanja na široku mrežu svojih ljudi na terenu, doznao je da je barem 20 pripadnika IS-a ubijeno a više od 50 je ranjeno u barem 35 sirijskih i ruskih zračnih napada na četvrti u tome gradu.

Informacije govore o pripremama sirijske vojske i njezinih saveznika, uz rusku potporu iz zraka, za veliku ofenzivu radi oslobađanja grada.

IS i sirijski ogranak al Qaede, Fronta al Nusra, isključeni su iz primirja u Siriji koje, čini se, nije narušeno od 27. veljače, unatoč sporadičnim izgredima.

Tako je u četvrtak AFP izvijestio o smrti djeteta u udarima sirijskih helikoptera i borbenih zrakoplova u dijelu Alepa koji su pobunjenici zauzeli u veljači 2013.

Blizu prijestolnice, u pobunjeničkom uporištu Dumi, u bombardiranju je poginulo dvoje civila, navodi SOHR.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)