Donjeck. 7. prosinca (Interfax) – Ukrajinske oružane snage su silom zauzele brojna naseljena područja u tampon zoni, što je izravno kršenje sporazuma iz Minska, izjavile su vođe samozvane Donjecke Narodne Republike (DPR).

“Naseljena područja Shyrokyne, Vynohradne, Pavlopil, Pyshchevyk i Hnutove, koja su bila smještena u tampon zoni, nisu bila pod kontrolom Kijeva. Ukrajinsko vodstvo jučer je objavilo pobjedničko oduzimanje naseljenih područja Pavlopil i Pyshchevyk na bojištu kod Mariupola”, rekao je Eduard Basurin, zamjenik zapovjednik tzv. DPR korpusa.

Akcije Kijeva su u funkciji prekida mirovnog procesa i nastavka borbe, rekao Basurin. “To je preduvjet za nastavak borbenih djelovanja. Te činjenice čine izravan prekid Minsk II sporazuma od strane Ukrajine. Pozivamo OESS, Francusku, Njemačku i Rusiju da pritisnu Ukrajinu kako bi izvršila svoje obveze” rekao je Basurin.

Ukrajinski vladine snage su također nastavile granatirati naše položaje”, kazao je Basurin. “Zabilježili smo pet slučajeva granatiranja na području Zaitseve, Spartaka i Lozove”, rekao je on.

Izvidničke postrojbe DPR primijetile su pokrete borbenih sredstava ukrajinske vojske duž crte dodira, rekao je Basurin. “Krasnohorivka – tri samohodne haubice, Maryinka – osam tenkova, Pisky, tri kilometra od linije dodira – jedan tenk i dva pješačka borbena vozila, Novomykhailivka, pet kilometara od linije dodira – četiri tenka, dva pješačka borbena vozila, četiri samohodna tonička oruđa i šest vozila koja prevoze streljivo, Hranitne, jedan kilometar od linije dodira – četiri samohodna topa. Oko 20 komada D-30 topova, premješteno je iz Artemivska na područje Mayorska”, rekao je on.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)