KIJEV, 28. svibnja 2016. (Hina/Reuters) – Ukrajina će lakše uvjeriti zemlje Europske unije da obnove sankcije protiv Rusije ovoga ljeta ako pokaže napredak u provedbi reformi i suočavanju s korupcijom, rekao je u subotu bivši glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Rasmussen je u petak imenovan savjetnikom ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, a bio je glavni tajnik NATO-a kad je izbio sukob između Ukrajine i separatista koje je podržavala Rusija nakon ruske aneksije Krima 2014. godine.

Europska unija odlučit će tijekom nekoliko tjedana hoće li obnoviti sankcije protiv Rusije, za što je potreban jednoglasni dogovor 28 zemalja članica.

Sankcije će vjerojatno biti proširene unatoč sve većem protivljenju unutar 28-članog bloka.

Rasmussen je rekao da je nastavak sankcija jedini način pritiska na Rusiju kako bi prestala podržavati separatiste koji se bore protiv ukrajinske vojske u regiji Donbasu te ih se prisililo na pridržavanje sporazuma o prekidu vatre.

“Znam iz razgovora sa zapadnim političarima da je njihova spremnost da nastave sa sankcijama također povezana s ukrajinskom spremnošću da zaista provede obuhvatne reforme”, rekao je Rasmussen preko telefona.

“Tako da bi moj cilj kao predsjednikova savjetnika zapravo bio da pokrenem dvosmjernu ulicu. Naravno prvo ću uvjeriti zapadne političare da su Ukrajinci već proveli temeljite reforme”, kazao je.

“Ali istodobno također ću predsjedniku prenijeti poruku svojih sugovornika kako bi ukrajinske vlasti jasno razumjele što je prioritet u zapadnim zemljama”, dodao je Rasmussen.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)