KIJEV, 23. studenoga 2015. (Hina/AFP) – Kijev je u ponedjeljak odlučio obustaviti dopremu robe Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je Rusija pripojila u ožujku 2014., ali ovisi o Ukrajini u svojim glavnim potrebama i proteklog vikenda je gotovo čitavo njegovo područje ostalo bez električne energije.

Predsjednik Petro Porošenko i premijer Arsenij Jacenjuk, koje kritiziraju da ne čine dovoljno kako bi se Krim vratio u krilo Ukrajine, u ponedjeljak su iznijeli prijedlog u tom smislu koji je odobren na izvanrednoj sjednici vlade.

Predsjednik države je zatražio od vlade da odmah osnuje radnu skupinu kako bi se obustavila “isporuka robe i svaka trgovina” s Krimom koji ovisi o Ukrajini što se tiče opskrbe vodom i strujom.

Jacenjuk je natuknuo da je obustava tih isporuka odgovor na prijetnju Rusije da će od početka 2016., kada se otvara slobodna trgovinska zona između Ukrajine i Europske unije, uvesti embargo na ukrajinsku robu.

“Ukrajina će odgovoriti na isti način”, istaknuo je.

Krim je u nedjelju gotovo sasvim ostao bez struje koju dobiva iz Ukrajine, nakon “eksplozija” u kojima su oštećeni stupovi visokonaponskih vodova.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)