DONJECK, 11. svibnja 2016. (Hina) – Velikom paradom u središtu grada proruski pobunjenici istočne Ukrajine proslavli su u srijedu dvije godine postojanja samoproglašene Narodne Republike Donjeck.

Više od 10.000 osoba sudjelovalo je u povrci u spomen na referendum o nezavisnosti što su ga 11. svibnja 2014. održali ukrajinske pokrajine Donjeck i Luhansk.

To izjašnjavanje koje su na brzinu organizirali separatisti naklonjeni Rusiji osudile su ukrajinska vlada u Kijevu i zapadne zemlje koje ga smatraju nevažećim.

Sudionici proslave nosili su u srijedu ruske i zastave NR Donjeck, a neki i majice s otisnutim likom ruskog predsjednika Vladimira Putina te predsjednika NRD Aleksandra Zaharčenka. Neki su u tome sudjelovali svim srcem, a drugi su, kako prenosi agencija AFP na temelju prikupljenih svjedočanstava, bili primorani kako bi pokazali odanost samoproglašenoj republici koju priznaje Rusija, ali ne i svijet.

Ukrajina je već dvije godine poprište rata između proruskih pobunjenika i vlade u Kijevu u kojem je poginulo gotovo 9300 ljudi.

Sukob je izbio mjesec dana nakon što je Rusija pripojila poluotok Krim u ožujku 2014., a zatim je održan sporni referendum.

Zapad i Kijev optužuju Rusije da pomaže separatiste, što Moskva opovrgava.

Unatoč proglašenom prekidu vatre, sukobi se odvijaju duž linije razdvajanja.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)