Na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ u subotu, 21. siječnja 2017. održan je prvi ovogodišnji Dan otvorenih vrata tijekom kojeg je Hrvatsko vojno učilište posjetilo oko 170 mladih ljudi zainteresiranih za vojni poziv i njihovih roditelja koji su željeli osobno vidjeti kakve će uvjete za život i rad njihova djeca imati ako postanu kadeti. Među njima bilo je i 45 gostiju iz Splita i okolice koji su stigli usprkos iznimnim niskim temperaturama zimskim uvjetima na cesti.

U ime zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta, general-pukovnika Slavka Barića, posjetitelje je pozdravila brigadirka Vesna Trut, prodekanica za studijske programe. Nakon toga, prezentaciju kadetskog života i rada je prikazao natporučnik Hrvoje Šimleša, djelatnik Kadetske bojne. U sklopu njegove prezentacije prikazan je kratak film o životu kadeta HVU-a, kojeg su osmislili i snimili sami kadeti te dva kratka filma o zimskim i ljetnim kampovima. Tijekom prezentacije predstavljen je i program studija za vojnog pilota. Nakon prezentacije, gosti su postavili mnoštvo pitanja na koje je, između ostalih, odgovarao i zapovjednik Kadetske bojne pukovnik Tomislav Kasumović.

Zatim su posjetitelji, podijeljeni u više skupina, obišli razne dijelove i objekte Hrvatskog vojnog učilišta, koji su svi dio svakodnevnog života kadeta. Tako su imali priliku obići knjižnicu i čitaonicu, kapelicu Sv. Mihovila, restoran i kantinu te smještajne objekte, manjež i sportsku dvoranu. U svakom objektu su ih dočekali djelatnici HVU-a s kadetima, koji su im rado objasnili sve što ih je zanimalo te zorno prikazali postupanje s oružjem i tjelesnu pripremljenost.

Poseban interes mladi posjetitelji iskazali su u Kabinetu oklopništva, gdje su imali prilike ući u borbena vozila i simulator letenja koji je, zajedno s kabinom borbenog zrakoplova MiG-21, uvršten u program. U manježu su mogli uzeti u ruke pušku VHS i pištolj HS2000 te snajpersko oružje, a posebno je bilo zanimljivo razgovarati s kadetima koji su stručno i samouvjereno pokazivali kako se oružjem služi. Tijekom boravka u krugu Učilišta posjetitelji su nazočnim kadetima postavljali mnoštvo pitanja o svakodnevnom životu, hrani, predavanjima te korištenju slobodnog vremena.

Za razliku od svoje djece, roditelji su najviše zanimanja pokazali za smještajne objekte, želeći se uvjeriti da će njihova djeca imati izvrsne uvjete ne samo za školovanje već i za život u Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“.

Tekst: OS RH/V. Iveković

Foto: OS RH/M. Sever, D. Volarić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)