U Zemuniku u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ 21. ožujka 2017. svečano je obilježena 25. obljetnica 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a , a događaju su nazočili izaslanik načelnika GS OS RH i zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač, zapovjednik 93. zb brigadir Karol Lučan, djelatnici baze te predstavnici postrojbi iz vojarne “Zemunik”. Obilježavanje Dana 93. zb započelo je misom za sve poginule i umrle pripadnike postrojbe u crkvi Svih Svetih u Sukošanu koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, te polaganjem vijenaca kod Spomen križa na mjesnom groblju Sukošan-Debeljak. Ovom je prigodom obilježena i 24. obljetnica pogibije šestorice pripadnika postrojbe stradalih u ožujku 1993. u obrani crta dostignutih u operaciji Maslenica, u jednom od najtragičnijih događaja iz Domovinskog rata na prostorima Zadarskog bojišta. Sudbina šestorice iz 93. zb dugo se nije znala, a njihova su tijela naknadno razmijenjena i pokopana na sukošanskom groblju.

Središnja svečanost i postrojavanje postrojbi baze održano je na stajanci vojarne u Zemuniku, gdje je zapovjednik baze brigadir Karol Lučan tom prigodom podsjetio na povijest 93. zb koja je stvarana u ratnim vremenima te je svim poginulim hrvatskim braniteljima iskazao poštovanje i zahvalu za njihovu žrtvu.

Izdvojio je nekoliko značajnih događaja koji su se dogodili tijekom 25 godina djelovanja zrakoplovne baze, nakon što je 1993. u VRO Maslenica oslobođena vojarna u Zemuniku, a to su ponajprije početak školovanja hrvatskih vojnih pilota i razvijanje sposobnosti njihova školovanja u skladu s najvišim svjetskim standardima obuke. Ključnim je istaknuo opremanje novim tipovima modernih i suvremeno opremljenih letjelica zapadne proizvodnje.

Brigadir Lučan istaknuo je i potporu koju baza pruža zajednici i civilnim institucijama kroz gašenje požara iz zraka, hitne medicinske letove i akcije traganja i spašavanja. Značajnim je istaknuo i sudjelovanje postrojbe u međunarodnim mirovnim operacijama u Afganistanu i Kosovu, te provedbu različitih obučnih procesa na međunarodnoj razini od kojih je svakako najznačajniji zajedničko hrvatsko-češko-mađarsko sudjelovanje u obuci zrakoplovnih mentorskih timova kroz projekt „Pametne obrane“.

Noviju povijest baze obilježili su školovanje pilota iz Sultanata Oman u Eskadrili aviona kao i pilota iz Češke Republike u Eskadrili helikoptera na komercijalnoj osnovi te nabavka 16 izvidničko-borbenih helikoptera OH-58d Kiowa Warrior, naglasio je brigadir Lučan, posebno ističući važnost skorog početka letačke obuke na Kiowama čime po prvi puta u svojoj povjesnici zrakoplovna baza dobiva i borbenu komponentu te nove misije i izazove u razvijanju sposobnosti važnih ne samo za HRZ i PZO nego i sustav Oružanih snaga RH.

Istaknuo je i akrobatsku grupu „Krila Oluje“ koja je prethodnu godinu nastupa završila kao grupa sa najprestižnijim priznanjem na međunarodnom mitingu u Velikoj Britaniji, a posebno priznanje uputio je zrakoplovnim tehničarima svih razina održavanja tehnike za izniman napor i potporu u letačkim aktivnostima postrojbe.

“Siguran sam kako će zadaće koje su pred nama dati novi zamah u razvoju 93. zrakoplovne baze kako kroz nove obučne procese tako i opremanja i ulaganja u svekupnu infrastrukturu kako bi uistinu postali baza izvrsnosti u svim njezinim segmentima”, kazao je na kraju brigadir Lučan.

U ime načelnika Glavnog stožera OSRH svim nekadašnjim i sadašnjim pripadnicima 93. zrakoplovne baze čestitke na obljetnici uputio je njegov izaslanik i zapovjednik HRZ-a i PZO-a brigadni general Miroslav Kovač istaknuvši kako su ova baza i njezine postrojbe okosnica budućnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Naglasio je kako je broj školovanih pilota i zrakoplovnih tehničara iz godine u godinu sve veći, kao i broj stranih polaznika koji su prepoznali kvalitetu i stručnost nastavnika letenja a to je, kako je rekao general Kovač, najbolji pokazatelj da raspolažemo potrebnim resursima koji Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu jamče stvaranje kadrova na kojima će počivati buduće sposobnosti zrakoplovstva.

Posebno je istaknuo vrijednost ljudskog potencijala napomenuvši kako su u značajnom broju današnji djelatnici baze sudionici Domovinskog rata koji svoje iskustvo i znanje stečeno u ratu trebaju prenijeti na mlade naraštaje. S ponosom i pijetetom prisjetio se i kolega i suboraca koji su svoje živote i zdravlje utkali u stvaranje ove postrojbe i čija se hrabrost ne smije zaboraviti.

Napomenuo je i kako prostora za unaprjeđenje sustava života i rada uvijek ima te kako će u svom radu baza i dalje imati potporu Zapovjedništva. “Od vas tražim da se u potpunosti posvetite profesionalnom i odgovornom obnašanju svojih dužnosti, poštivanju crte zapovijedanja i rukovođenja te osobnom usavršavanju i stjecanju dodatnih znanja i iskustava”, kazao je general Kovač dodavši kako je upravo prihvat helikoptera Kiowa Warrior primjer novog profesionalnog izazova i novi motiv za daljnji stručni i profesionalni razvoj.

Na kraju je general Kovač uputio čestitke pohvaljenim i nagrađenim djelatnicima i zahvalu na njihovom stručnom, savjesnom i odgovornom obnašanju dužnosti.

Program obilježavanja nastavlja se u večernjim satima koncertom Folklornog ansambla “Linđo” u zadarskom HNK-u te idućeg dana na Zadarskoj rivi gdje je predviđen letački program te nastup akro grupe Krila Oluje i njihovih gostiju iz Talijanskog RZ, akro grupe “Frecce Tricolori”.

Tekst: MORH/Vesna Pintarić

Foto: Ted Vrkić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)