Zapovjedništvo specijalnih snaga obilježilo je 8. rujna 2017. u vojarni “Drgomalj” u Delnicama 26. obljetnicu ustroja specijalnih snaga Republike Hrvatske. Svečanom obilježavanju nazočili su izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH i njezin posebni savjetnik za branitelje Ante Deur, izaslanik ministra obrane i državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop, general zbora Mirko Šundov načelnik GS OSRH, brigadni general Ivica Kinder ravnatelj VSOA-e, general-pukovnik Drago Matanović zamjenik načelnika GS OSRH, general pukovnik Mate Ostović zapovjednik HKoV-a, kontraadmiral Predrag Stipanović zapovjednik HRM-a, general bojnik Miroslav Kovač zapovjednik HRZ i PZO, načelnici službi i uprava te bivši zapovjednici i pripadnici specijalnih postrojbi.

Izaslanik predsjednice RH Ante Deur je uputivši čestitke pripadnicima ZSS-a, ovom prigodom posebno istaknuo pohvale za angažman pripadnika naših specijalnih snaga u misijama na Kosovu i u Afganistanu naglasivši kako u misiji Odlučna potpora pripadnici ZSS-a obavljaju neke od najvažnijih zadaća u razvoju sposobnosti Afganistanskih snaga sigurnosti. Ugled i povjerenje koji su OSRH stekle u misijama i operacijama NATO-a a čemu su doprinijeli i pripadnici ZSS-a je putokaz i za buduće djelovanje naglasio je Deur. “ Vrhovna zapovjednica upravo od ZSS-a traži stalno usavršavanje i stremljenje razvoju novih sposobnosti i njihovu prilagodbu novim izazovima” kazao je Deur napomenuvši kako će u suočavanju s njima upravo pripadnici ZSS-a često biti prvi na kušnji, ali i kako će u vrhovnoj zapovjednici imati uvijek bezrezervnu potporu.

Čestitke hrvatskim specijalcima u ime potpredsjednika Vlade i ministra obrane uputio je državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop kazavši kako su oni sljednici onih specijalnih postrojbi koje su iz svojih bitaka izlazile kao pobjednici i za koje nije bilo nesavladivih prepreka te je istaknuo kako se danas s poštovanjem i zahvalnošću prisjećamo svih hrvatskih vitezova koji su svoje živote položili u ostvarenje svehrvatske pobjede u Domovinskom ratu i koji su nam putokaz i uzor kako se brani i voli Domovina.
„Svojim predanim radom i zainteresiranošću za nova znanja, nastavljate dokazivati istinitost izreke zapisane u sloganu vaše prethodnice – Bojne za specijalna djelovanja: „Svi su pozvani – rijetki su odabrani!“. Vaša motiviranost, domoljublje i vaš vrhunski profesionalizam posebna su snaga koja omogućuje svladavanje i najtežih zadaća, a vaša vrhunska obučenost posebno je došla do izražaja u operacijama i misijama potpore miru u kojima ste dali vidljivi doprinos slici naše domovine kao pouzdanog i sposobnog saveznika“ kazao je Jakop te ih pozvao da nastave i dalje u svome djelovanju njegovati pobjednički duh hrvatskih branitelja i grade i unapređuju ovu elitnu postrojbu. „Budite i nadalje nepobjedivi, budite pobjednici. S razlogom vas nazivamo udarnom snagom, elitom Oružanih snaga Republike Hrvatske. S vama se s pravom ponosimo, vi ste elita Oružanih snaga“, poručio je na kraju državni tajnik Jakop.

U ime svih pripadnika OS-a čestitke je na obljetnici pripadnicima ZSS-a uputio i načelnik GS-a general zbora Mirko Šundov koji je ovom prigodom istaknuo kako je stvaranje Hrvatske vojske u uvjetima agresije i borbe hrvatskog naroda za nacionalnu opstojnost izvanredan primjer u povijesti naroda svijeta kako se brani i kao se voli Domovina te kako su poseban obol toj borbi dali upravo pripadnici specijalnih snaga. General Šundov podsjetio je kako hrvatske Oružane snage, od svog osnivanja u svom sastavu imaju specijalne postrojbe. Od utemeljenja prve specijalne postrojbe „Bojne Zrinski“ specijalne postrojbe su se prilagođavale novonastalim okolnostima, mijenjale naziv i organizacijski oblik ali su bile i ostale „elitna“ postrojba OSRH. Specijalne snage su imale vitalnu ulogu u svim operacijama za oslobađanje Republike Hrvatske, bili su i ostali jedna od glavnih sastavnica i nosivih stupova naših Oružanih snaga, kazao je.

„Biti pripadnik Specijalnih snaga je iznimno velika čast ali i odgovornost. Kako u ratu, tako i u miru, uvijek su tamo gdje je najteže, spremni na žrtvu, vjerni do kraja. Zato je vaša odluka da budete pripadnici specijalne postrojbe posebno važna“, istaknuo je general Šundov te im na kraju poručio: „Bili ste i ostali uzor profesionalnosti, hrabrosti i dosljednosti mladim generacijama. Neka vaša djela budu inspiracija i nadahnuće svim pripadnicima naših Oružanih snaga. Nastavite biti izvrsni i dalje“. Zapovjednik Zapovjedništva specijalnih snaga brigadni general Perica Turalija ovom je prigodom istaknuo kako su sposobnosti pripadnika ZSS-a prepoznate i od strane NATO-a. “Osobna spremnost, izvršenje namjenskih zadaća, povjerenje u stečene sposobnosti i međunarodno iskustvo, dokaz su da pripadnici ZSS-a neće uzmaknuti ni pred kakvim prijetnjama” kazao je general Turalija dodavši kako je ZSS najelitnija sastavnica OSRH s razvijenim sposobnostima provedbe specijalnih operacija u zaštiti vitalnih nacionalnih interesa na kopnu, moru i iz zraka kako u RH tako i u NATO-u te koalicijskim vođenim operacijama.
“Biti pripadnikom specijalnih postrojbi iznimna je čast, a u isto vrijeme i velika odgovornost,” kazao je na kraju brigadir Turalija poručivši kako su znali i znat će odgovoriti na sve izazove koji budu postavljeni pred pripadnike ZSS-a.

U prigodi obljetnice dvanaestorici pripadnika koji su uspješno završili temeljnu obuku za specijalna djelovanja, izaslanik predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Ante Deur uručio je zelene beretke i oznaku specijalnih snaga, a ostalim pripadnicima postrojbe uručene su nagrade i priznanja za ostvarene rezultate u proteklom razdoblju.
U sklopu svečanosti služena je misa u crkvi svetog Ivana Krstitelja u Delnicama, a polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen obilježju u vojarni odana je počast svim poginulim pripadnicima specijalnih postrojbi OSRH.

Tekst: Vesna Pintarić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)