Više od 4.000 pripadnika visoko spremnih snaga iz osam zemalja okupilo se u mjestu Circu u Rumunjskoj na provedbi vježbe Noble Jump 17 koja ima za cilj obuku snaga, ispitivanje i poboljšanje NATO Very High Readiness Joint Task Force (VJTF).

Noble Jump 17 je okupio snage iz Velike Britanije, SAD, Rumunjske, Nizozemske, Albanije, Španjolske, Poljske i Norveške. Uzbuna je oglašena 17.svibnja, te se krenulo s prvim važnim ispitivanjem, a to je transport snaga. VJTF je prjiciran za uvođenje u operaciju u roku od 48 sata od upozorenja, te je vrijeme transporta u područje operacija vrlo važno.

„To je naša prva velika vježba na kojoj sudjeluju značajne vojne snage s opremom krećući se po cijeloj Europi, te će nam pružiti priliku da pokažemo kako smo sposobni razmjestiti snage u kratkom roku gdje god budu potrebne kako bi se spriječio sukob”, rekao je general Alain Parent, zamjenik Joint Force Command iz Napulja, koje zapovijeda NATO snagama za odgovor za 2017.

„Faza uzbunjivanja je ključna za vježbu, prilikom čega moramo uvježbati standardizaciju svih naših postupaka. Zadovoljan sam s provedenim i mogu reći da je sve išlo vrlo glatko”, dodao je.

„Dobro je provjeriti kako to druge nacije rade, kako se obučavaju i kako provode svoje postupke, koje su razlike između poljskih, španjolskih, rumunjskih, američkih i britanskih snaga. Dakle, to iskustvo je vrlo dobro za nas.”

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)