Prag, 7. prosinca (CTK) – Plan o ustrojavanju zajedničke češko-slovačke nadzvučne borbene eskadrile nije uspio, jer Slovačkoj nedostaje novac za nabavu Gripena, pišu Lidové noviny (LN). Češko-slovačka eskadrila trebala je imati 22 borbena aviona Jas-39 Gripen, 14 čeških i osam slovačkih. Glavna baza je bila planirana u Caslavu, Središnjoj Češkoj te dodatna zračna luka u Sliaču, središnjoj Slovačkoj.

Zajednička platforma bi olakšala i ubrzala obuku pilota, kao i usluge i nabavu rezervnih dijelova, dok bi se operativni troškovi smanjili. Međutim, Bratislava se sada ograđuje od takvog scenarija, jer nema novca za zakup Gripena nakon visokih ulaganja u modernizaciju slovačkih zračnih snaga, pišu LN.

Nedavno je kupljeno devet višenamjenskih helikoptera Black Hawk za ekvivalent KČ 6,5 milijardi, dva C-27J Spartan transportna zrakoplova za 1,9 mlrd KČ i par L-410 zrakoplova za KČ 0,25 milijardi. Prema tome, ne može se priuštiti najam Gripena i sada se radi na mogućnosti zadržavanja osam aviona MiG-29 ruske proizvodnje.
Iako Slovačka je u pregovorima sa švedskim proizvođačem Gripena o njihovom mogućem najmu, razgovori neće dovesti do rezultata, prema LN. “Razgovori sa Šveđanima će se nastaviti. Pripremili smo tri alternative – zakup sati u zraku, produženje rada MiG-29 i privremena zaštita našeg zračnog prostora u suradnji s našim partnerima u NATO-u “, rekla je glasnogovornica slovačkog Ministarstvo obrane Martina Balleková.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)