Lockheed Martin je sa proizvodne linije predstavio prvi F-35 Lightning II za potrebe Izraelskog ratnog zrakoplovstva. Premijerno prikazivanje u proizvodnom pogonu u Fort Worth, Texas, održano je pred više od 400 gostiju, među kojima su bili dužnosnici izraelske vlade i vojni dužnosnici.

“Izrael je ponosan što će biti prva zemlja u regiji koja će preuzeti i operirati sa F-35”, rekao je Avigdor Liberman, izraelski ministar obrane. “F-35 je najbolji zrakoplov na svijetu, a izbor našeg vojnog vrha potpuno razumljiv. Jasno je i očito za nas kao i za cijelu regiju, da će novi F-35 Adir, biti stvarno sredstvo odvraćanja te će poboljšati naše sposobnosti za dugo vremena. “

Izrael kupuje 33 F-35A CTOL konfiguraciju, kroz inozemni prodajni program SAD-a. Nazvan je Adir, što na hebrejskom znači Silni. Israel Aerospace Industry je također partner Lockheed Martinu u proizvodnji krila za avion, a Elbit Systems radi na Generation III Helmet Mounted Display koji će koristiti piloti dok Elbit Systems-Cyclone proizvodi kompozitne komponente za trup aviona.

f35carousel__main