Novi i osvježeni Defender prelazi na tromjesečni ritam izlaska, ali na puno većem broju stranica, ukupno 124 stranice za 29,90 kuna uz prigodan poklon čitateljima :).

U ovom broju Defendera napokon razbijamo jedan mit koji već dugo postoji u hrvatskoj javnosti, a to je onaj da su Sjedinjene Američke Države spremne donirati Hrvatskoj nadzvučne borbene zrakoplove F-16. Ne samo da Pentagon to ne planira i ne želi učiniti, nego su i jasno rekli kako bi njegova nabava uništila vojni proračun, odnosno da je jednostavno preskup za Hrvatsku. Objavljujemo detalje vezane uz sudionike, događaje i izjave koje se odnose na američko NE za F-16. Jedino tko je nešto prezentirao i pokušavao isključivo je bio proizvođač Lockheed Martin, zadnji put prije pet godina, ali na poziv MORH-a nakon čega su u MORH-u doznavši za cijene jednostavno “zanijemili”.

Unatoč svemu, borbene komponente HRZ-a ne smijemo se odreći zbog niza razloga, ali za zemlje poput naše već postoje uspješni, jeftiniji i prokušani modeli najma zrakoplova koji je, gledajući i na cjeloživotni vijek, u usporedbi sa ostalim višenamjenskim borbenim avionima, u prednosti. Više o tome pročitajte u tekstu Karla Franića koji je analizirao i dosadašnje sudjelovanje HRZ u NATO operacijama.

Izvrsne vijesti za hrvatsku obrambenu industriju dolaze sa svih strana svijeta. Iako HS Produkt nije pobijedio na natječaju za novu jurišnu pušku francuskih oružanih snaga, njihov proizvod VHS-2 ušao je u najuži izbor i pokazao da je ozbiljan konkurent na svjetskom tržištu. Detaljno analiziramo VHS-2 u novom broju i donosimo odlične vijesti vezane uz tvrtku Đuro Đaković.

Središnja tema svih sigurnosnih promišljanja u posljednje vrijeme su odnosi Zapada i Rusije. Stoga se tom temom bavimo ekstenzivno u više članaka u tekućem broju Defendera. Bruno Lopandić razotkriva djelovanje ruske propagandne mašinerije na zapadu, a pišemo i o formiranju vojnih snaga Europske unije kao odgovoru na nove sigurnosne izazove, kao i o propuštenim geopolitičkim lekcijama Zbigniewa Brzezinskog, zbog kojih su Amerikanci zapeli u teškoj situaciji na Bliskom istoku.

Domaća sigurnosna pitanja uvijek su veoma važna za Defender. U ovom broju mr. sci. Ivan Pokaz otkriva ekskluzivno kako će izgledati novi suvremeni sustav domovinske sigurnosti. Također, objavljujemo i prijedloge za reviziju novog Desetogodišnjeg plana razvoja OSRH, koji treba prilagoditi novim sigurnosnim prijetnjama. Donosimo je jedan članak o općoj sigurnosnoj kulturi u Hrvatskoj, kao i vrijedan prijedlog za angažman umirovljenih mornaričkih časnika i dočasnika na civilnim zadaćama za koje su tijekom ranije karijere osposobljeni.

Od geopolitičkih tema u ovom broju donosimo i veliku analizu stanja u Libiji, uz analizu kritika na račun NATO intervencije u toj državi u vrijeme pobune protiv Gaddafijeva režima, kao i projekciju razvoja situacije u Erdoganovoj Turskoj.

Još jedan mit koji razbijamo u ovom broju odnosi se na broj zrakoplova oborenih u ratovima nakon raspada bivše Jugoslavije. Aleksandar Radić detaljno popisuje gubitke svih strana i stavlja brojke u stvarne okvire.

U kojem smjeru se razvija pješaštvo, pogledajte u našem velikom slikovnom prilogu o ratnicima budućnosti i njihovoj opremi.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)