Piloti Eskadrile aviona (EA) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku ostvarili su u četvrtak 11. srpnja 2019. 60.000 sati naleta na avionima Pilatus PC-9M.

Posebna važnost ovog ostvarenja ogleda se u činjenici kako se od nabavke aviona 1996. pa do jubilarnih 60 000 sati naleta nije dogodio niti jedan ozbiljniji incident što je potvrda stručnosti i visokih standarda obučenosti i sposobnosti ne samo pilota nego i zrakoplovnih tehničara koji se brinu oko održavanja i ispravnosti 17 aviona Pilatus PC-9M kojima je opremljena Eskadrila aviona.

Zapovjednik Eskadrile aviona pukovnik Robert Ribarić istaknuo je kako su sve generacije hrvatskih vojnih pilota aviona završile školovanje na Pilatusu PC-9M. „Riječ je o jednom najboljih školskih aviona u svijetu, a današnji ostvareni nalet od 60 000 potvrda je kako je Hrvatska vojska izabrala sjajan avion koji se pokazao uistinu vrhunskim za obuku hrvatskih vojnih pilota, a zasigurno najbolji promotori svega onoga što može avion ali i koje su sposobnosti hrvatskih pilota predstavljaju piloti „Krila Oluje“, iznio je pukovnik Ribarić.

Uz Pilatuse eskadrila ima i 5 aviona ZLIN-242 L koji služe za selekcijsko letenje i početnu fazu obuke kadeta.

Na avionima Pilatus PC-9 provode se svi razdjeli obuke u školovanju pilota aviona, a eskadrila je na istom avionu uspješno provela i obuku 38 pilota iz Sultanata Oman. Također, avionima Pilatus eskadrila sudjeluje u zračnoj potpori Obalnoj straži te u potpori obučnih i vježbovnih aktivnosti drugih postrojbi Hrvatske vojske.

60 000-ti sat naleta izveli su zapovjednik EA pukovnik Ribarić i kadet na obuci za vojnog pilota Bruno Bulum. Simbolično, letjeli su na avionu koji je oslikan posebnim oznakama i obilježjima povodom jubilarnih 50 000 sati naleta kojeg su ostvarili 2014. godine.

Tekst i foto. HRZ/Marinko Karačić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)