Afganistansko ratno zrakoplovstvo preuzelo je četiri laka borbena zrakoplova A-29 Super Tucano u potpori borbe protiv pobunjeničkih skupina. Zrakoplovi su krenuli na put za Afganistan iz baze Moody Georgia. S ovom posljednjom isporukom Afganistan će povećati flotu Super Tucano s osam na 12 zrakoplova.

Prema tvrdnjama Američkog ratnog zrakoplovstva, novi avioni će biti korišteni od strane afganistanskih pilota za potporu naoružanim izvidničkim misijama, blisku zračnu potporu i pratnje.

“Četiri dodatna zrakoplova će nam omogućiti povećanje broja misija koje možemo podržati”, rekao je neimenovani afganistanski pilot. “Više ciljeva može biti napadnuto, te više kopnenih snaga može biti podržano.”

Američki brigadni general David Hicks se osvrnuo i na isporuke, ističući kako su afganistanski piloti pokazali značajno poboljšanje sposobnosti na ovoj platformi. “AAF piloti kontinuirano dobivaju znanja u vezi A-29,” rekao je. “Oni su u stanju obaviti udar iz zraka bilo gdje u zemlji. U prošlosti, Afganistanska vojska se oslanjala na koalicijsku potporu iz zraka. Sada, domaći piloti lete iznad njihovih glava”.

A-29 Super Tucano je namijenjen za protupobunjeničke operacije u niskorizičnom okruženju, te za borbenu obuku pilota. Avioni mogu operirati u uvjetima visokih temperatura i visoke vlažnosti zraka, te su obično naoružani strojnicama, rakete, projektilima zrak-zemlja.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)