Ruski teretni zrakoplov sa pošiljkom kineske vojne pomoći Afganistanu sletio je na kabulski vojni aerodrom čime je potvrđena spremnost Pekinga za produbljivanjem suradnje s Afganistanom. Avion su dočekali afganistanski savjetnik za nacionalnu sigurnost, Mohammad Hanif Atmar te kineski veleposlanik u Afganistanu, Yao Jing.

Dok afganistanske vlasti odbijaju dati podatke o pošiljci iz sigurnosnih razloga, nekoliko medija piše kako je teret sadržavao logističku opremu, dijelove vojnih vozila, streljivo i oružje.
Ovaj kineski potez dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što je Peking najavio svoju spremnost za proširenjem vojne potpore Afganistanskim obrambenim i sigurnosnim snagama. General Fang Fenghui, načelnik glavnog stožera Narodne oslobodilačke vojske Kine (PLA), izjavio je tijekom posjeta Afganistanu u ožujku da Kina želi uspostavu vojnih veza s Afganistanom, uključujući i borbu protiv terorizma, obavještajnu suradnju i zajedničke vježbe.

Kineska ukupna vojna pomoć Afganistanu iznosi nešto više od USD70 milijuna, a obećana je na marginama konferencije u Rusiji 2015. godine, navodi se u izvješću Wall Street Journal iz ožujka ove godine.