Afganistansko ratno zrakoplovstvo (AAF) dobilo je svoja prva dva helikoptera Sikorsky UH-60 Black Hawk. Isporuka, koja je objavljena istog dana na Facebook stranici 438. Air Expeditionary Wing (EAW), prikazuje dva UH-60 na aerodromu Kandahar u južnom Afganistanu koja se iskrcavaju iz američkog transportnog zrakoplova Boeing C-17A Globemaster III.

AAF će ukupno nabaviti 53 helikoptera ovog tipa, te će postupno prijeći sa ruskih Mil-Mi-17 ‘Hip’ helikoptera na američki UH-60. Ovi bivši helikopteri američke vojske prolaze kroz velike nadogradnje prije isporuke u Afganistan. Nije objavljeno vremensko razdoblje isporuke.

Kao što je navedeno u 438. EAW (TAAC-Air), nabava Black Hawka dio je šireg podizanja AAF sposobnosti koje će se događati sljedećih mjeseci. Ovaj plan uključuje sedam različitih sustava naoružanja, 14 programa i više od 20 velikih ugovora. U rujnu je objavljen jedan od prvih planova da će AAF dobiti još 30 lakih jurišnih helikoptera MD 530F Cayuse Warrior pored postojećih 26 koji već djeluju u operacijama.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)