Airbus Helicopters se povukao iz natječaja za isporuku mornaričkih helikoptera Poljskoj, navodeći kao razlog poljski zahtjev za offsetom unatoč maloj količini helikoptera za isporuku.

Glasnogovornik tvrtke potvrdio je za Jane’s 5. prosinca, da su zahtjevi za offsetom koje je postavilo ministarstvo obrane Republike Poljske takvi da je nemoguće za Airbus da dostavi konkurentnu ponudu s obzirom na mali broj helikoptera koji će se nabaviti.

“Airbus Helicopters ostaju predani podršci modernizacije helikopterskih sposobnosti OS Poljske kroz široki portfolio višenamjenskih i borbeno dokazanih platformi”. izjavio je glasnogovornik.

Poljski mornarički helikopterski program ima za cilj nabaviti protupodmorničke helikoptere koji bi zamijenili helikoptere Mil Mi-14 “Haze” s tim da se ukupni broj planiranih za nabavu s vremenom smanjio na četiri. Prema poljskim planovima, do kraja godine samo polovica flote Mi-14PL i Mi-14PS helikoptera trebala bi ostati operativna, a helikopteri Kaman SH-2G Super Seasprite bit će otpisani.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)