Indonezijska vlada je dobila prva tri helikoptera AS565 MBE Panther od Airbusom tijekom svečanosti u sjedištu tvrtke u francuskom Marignanu. Isporuka je dio ugovora koji su potpisale obje strane krajem 2014., a koji uključuje 11 helikoptera. Preostali helikopteri trebali bi stići do kraja 2018. godine.

Helikopteri će se koristiti za potporu indonezijskoj mornarici u borbi protiv podmornica. Indonezijska tvrtka PT Dirgantara je zadužena za opremanje helikoptera sa sonarima i sustavima za lansiranje torpeda.

“Mi smo radili s Airbusom na brojnim projektima dugi niz godina do sada, i ovaj korak danas dodatno ilustrira predanost obje tvrtke prema ovom programu”, rekao je direktor tvrtke Budi Santoso. “Veselimo se primitku helikoptera u Bandung, kao što smo spremni pokrenuti instalaciju opreme, te potom kvalificirati i certificirati naše protupodmorničke helikoptere.”

AS565 MBE Panther je višenamjenski helikopter za sve vremenske uvjete, namjenjen razmještanju na mornaričkim platformama. Helikopter pokreću dva Turbomeca Arriel 2N turboshaft motora, a može biti naoružan s protupodmorničkim torpedom i dalekometnim protubrodskim raketama.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)