Airbus planira ukinuti 1.164 upravljačkih radnih mjesta u pokušaju da se usmjeri i potakne konkurentnost, priopćila je kompanija. “Kao dio mjera za integraciju i racionalizaciju kompanije, Airbus Grupa predviđa progresivno smanjenje svoje sadašnje radne snage sa oko 136.000 za najviše 1.164 pozicija”, stoji dalje u priopćenju.

Većina ukinutih radnih mjesta bit će ravnopravno podijeljena između Francuske i Njemačke, a manji dio u Velikoj Britaniji i Španjolskoj, rekao je glasnogovornik Airbusa. Prerano je reći koliko će racionalizacija koštati.

Tvrtka će prema kodeksu socijalne odgovornosti, ponuditi dobrovoljni odlazak i odlazak u prijevremenu mirovinu kao “meki” pristup, ali ne može se isključiti niti mogućnost otkaza ako ciljevi nisu ispunjeni na dobrovoljnoj bazi. Komunikacijsko osoblje je među onima pogođenima smanjenjem broja radnih mjesta.

Planom restrukturiranja planiraju se smanjiti troškovi za 310 milijuna €. Airbus je također rekao kako će 230 novih radnih mjesta biti stvoreno za potporu pogona za digitalne transformacije.

Nekih 640 radnih mjesta će se ukinuti u Francuskoj, 429 u Njemačkoj, 54 u Velikoj Britaniji i 39 u Španjolskoj, jedno u Belgiji a također i jedno u Indiji, objavila je TV France 3. Ured Suresnes, u neposrednoj blizini glavnog grada, bit će zatvoren u 2018. s gubitkom 308 radnih mjesta.

Očekuje se dogovor biti postignut do sredine 2017. godine, slijede pregovori s nacionalnim industrijskim radničkim vijećem, tvrde u Airbusu.

Airbus je izvijestio u 2015. godini prodaju od 64,5 milijarde €, neto dobit od 2,7 milijardi €. Tvrtka je izvijestila o 6 milijardi € penala zbog A400M koji će i dalje biti program izazova. Tvrtka se trudi pronaći kupce za A380.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)