Airbus Defence&Space predstavio je koncept novog borbenog zrakoplova koji bi mogao poslužiti kao potencijalna zamjena za Eurofighter Typhoon i Dassault Rafale u razdoblju od 2040. godine.

Govoreći na IQPC International Fighter konferenciji u Berlinu 8. studenog, čelnik strategije tvrtke Antoine Noguier otkrio je da će New Fighter biti dio obitelji sustava poznatog kao Future Combat Air System (FCAS). “Njemačka i Francuska donijele su odluku o razvoju novog borbenog zrakoplova za održavanje nacionalnih i europskih sposobnosti. Budući sustav borbenog zrakoplovstva vidimo kao obitelj sustava sastavljenih od ljudskih i bespilotnih platformi koje moraju raditi na kolektivnom i suradničkom načinu. Vidimo veliku budućnost s trenutnom platformom [Eurofighter] i razvijamo i New Fighter kao ključni element ovog Future Combat Air sustava “, rekao je Noguier.

Airbus je prvi put objavio detalje svog djelovanja na FCAS za njemački Bundeswehr sredinom 2016. godine, pri čemu je bio prezebtiran kao potencijalni nasljednik Luftwaffeove flote Panavia Tornado. Međutim, s obzirom na vremenski tjesnac početka zamijene flote 2025. jer resursi istječu 2030., FCAS općenito i naročito New Fighter sada se više vide kao potencijalna zamjena za Eurofighter Typhoon, koji bi trebao biti otpisan oko 2045. godine.

S obzirom na suradnju dogovorene između Njemačke i Francuske ranije ove godine o razvoju budućeg europskog borbenog zrakoplova, New Fighter je također predviđen kao zamjena za Rafale za Francusko ratno zrakoplovstvo.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)