Dogovor između talijanskog Leonarda i Alžira za proizvodnju helikoptera u Alžiru najnoviji je primjer jačanja obrambenih i sigurnosnih sposobnosti sjevernoafričke zemlje dok istovremeno jača domaće industrijske aktivnosti.

Alžirsko Ministarstvo obrane priopćilo je da je 11.kolovoza potpisalo MOU sa talijanskim Leonardom za proizvodnju helikoptera u Ain Arnatu u pokrajini Setif. Zajednička alžirsko-talijanska tvrtka će proizvoditi tri vrste lakih i srednjih helikoptera za prijevoz osoblja, tereta, medicinsku evakuaciju, nadzor i kontrolu”, priopćilo je ministarstvo.

U pokušaju dodatne izgradnje lokalnih sposobnosti, Alžir će nastojati izvoziti helikoptere te pružiti usluge osposobljavanja i usavršavanja, dok će proizvodnja pomoći zemlji u jačanju know-how vezanog uz kompozit i elektroniku.

Dogovor s Leonardom je usljedio nakon niza nabava helikoptera, uključujući AW101, a Alžiru je također isporučen Landing Platform Dock iz talijanskog Fincantierija.

Ovakav sporazum slijedi nakon prethodnog sličnog sporazuma o nabavi njemačkih oklopnih vozila Fuchs i sklapanju u Alžiru. Sporazum predviđa i pogone za proizvodnju kamiona Mercedes.

“Za ove dvojne tehnologije, Alžir razvija lokalno gospodarstvo i otvara novah radna mjesta za mladu populaciju”, rekao je Francesco Tosato, vojni analitičar talijanskog Centra za međunarodne studije. “Radovi sa Fuchsom i Leonardom su način izbjeći događanja poput arapskog proljeća.”

“Jedna iskra može dati poticaj za ozbiljnu destabilizaciju”, rekao je Marco Di Liddo, drugi analitičar iz talijanskog Centra za međunarodne studije.

“Alžiru je proizvodnja nafte i plina pogođena padom cijena te su učinjene izmjene socijalne politike, što je dovelo do protesta na jugu zemlje. Prije godinu dana, u malo praćenom prosvjedu u Gherdiji, vojska je intervenirala nakon što se policija pridružila prosvjednicima “, rekao je on.

Di Liddo rekao kako je vlast podijeljena između vlade, vojske i tajnih službi. “Tijekom posljednjih nekoliko godina oružane snage su postavile ljude na vlasti i smanjile utjecaj tajnih službi”, rekao je on. “Međutim, predsjednik koji je garancija moći oružanih snaga, u prilično poodmakloj je dobi, tako da bi mogle usljediti borbe nakon njegove smrti.”

U međuvremenu, vojska je iskoristio njegov utjecaj kako bi pokrenula velike programe modernizacije. Za razliku od dvojnih tehnologija Italije i Njemačke, strateško oružje dolazi iz Rusije.

Tosato je rekao da ovogodišnji proračun za obranu iznosi 10,5 milijardi USD, u odnosu na 10,3 milijardi USD prošle godine.

Popis uključuje sustav PZO S-300PMU2, borbene avione Su-30 i tenkove T-90. Ove godine Alžirsko ratno zrakoplovstvo povećalo je narudžbe za helikoptereMi-28NE Night Hunter na 42 komada. Alžir je također navodno u pregovorima za kupnju 12 Suhoj-34 do kraja godine.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)