Američka Kopnena vojska priopćila je kako ubrzano nabavlja više od 1.000 prijenosnih PO sustava 84 mm od švedskog proizvođača Saab, kako bi se što prije oružje moglo uvesti u uporabu. Riječ je o sustavu Carl-Gustaf M4, poznatijim kao M3E1 u SAD-u.

Korištenjem titana, Multi-Role Anti-Armor Anti-Personnel Weapon System ili MAAWS, lakši je od prethodnika, kraći i ima poboljšan držač za nošenje, postavke za ramena i poboljšan ciljnički sustav. Američki KoV je naručio 1111 komada M3E1 od Saaba.

“Sadašnji sustav koji Kopnena vojska koristi jest AT4, a on omogućava vojnicima ispaljenje jednog projektila da bi potom morali baciti lanser”, izjavio je Randy Everett, projekt menadžer za Foreign Comparative Testing (FCT). “S M3E1, vojnici mogu koristiti različite vrste streljiva što im daje povećanu sposobnost na bojnom polju”.

Ured FCT, koji se nalazi unutar zapovjedništva KoV-a za istraživanje, razvoj i inženjerstvo, pod nadzorom je ureda ministra obrane za komparativne tehnologije. Program pruža KoV-u način da testira i vrednuje predmete i tehnologije od saveznika i drugih prijateljskih zemalja.

Godine 1988. američke specijalne snage identificirale su potrebu za prijenosnim oružjem koje bi zamijenilo M67, a Saab Dynamics razvio je M3, koji je isporučen američkim Rangerima i američkoj mornarici 1994. godine.

Sustav M3E1 testiran je u IMT Materialteknik AB u Švedskoj od strane američkog zapovjedništva za testiranja i evaluacije, a na trošak švedske tvrtke. “Naše prvotno ulaganje od 3 milijuna dolara dovelo je do približne nabave od 40 milijuna dolara za vojsku, što je veliki povrat ulaganja”, rekao je Everett. “Ali, što je najvažnije, M3E1 se može ponovno koristiti tako da vojnicima povećava fleksibilnost i sposobnost na bojištu”.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)