WASHINGTON, 3. prosinca 2015. (Hina/AFP) –  Američka vojska je donijela povijesnu odluku da će ženama otvoriti sve vojne položaje, bez iznimke, uključujući i najzahtjevnija u elitnim postrojbama, rekao je u četvrtak američki  ministar obrane Ashton Carter.

“Žene će imati pristup svim borbenim mjestima ukoliko ispunjavaju određene uvjete za ta mjesta”, precizirao je Carter na konferenciji za novinare u Pentagonu, aludirajući na kriterije tjelesne izdržljivosti.

Žene će moći voziti tenkove, pucati iz minobacača, biti u specijalnim snagama poput Zelenih beretki ili Morskih tuljana ili voditi pješadiju u borbu, rekao je.

Američka vojska mora imati pristup “najvećem mogućem broju talenata” i ne smije ostavljati žene po strani, objasnio je.

Ministar obrane je priznao da nije ispunio zahtjeve prestižne američke mornarice da neke položaje sačuva isključivo za muškarce.

Mornarica je jedina predala takvu molbu, dok kopnena vojska nije imala takve zahtjeve, istaknuo je Carter.

Obamina administarcija je najavila 2013. da želi ženama otvoriti sve borbene položaje, ali je Pentagon imao određeni rok za odluku o eventualnim iznimkama.

Od 2013. američka vojska je već to u velikoj mjeri učinila, ali je pristup ženama na neka mjesta u pješadiji, oklopnim vozilima i tenkovima te specijalnim snagama još trebalo potvrditi.

Tri mlade američke vojnikinje su ove godine uspješno završile obuku Rangersa američke kopnene vojske.

U američkoj vojsci ima oko 15 posto žena.