Velika vojna vježba američkih OS koja uključuje više od 6000 vojnika traje od 1.-12. svibnja pod nazivom Northern Edge. Operacija će pokriti niz mogućih scenarija, uključujući i nepredviđene izvanredne situacije na Pacifiku, a uz američke na vježbi sudjeluju i inozemne vojne snage, priopćio je Marinski korpus SAD-a.

“Vježbe kao što je Northern Edge omogućavaju nam da radimo zajedno, razgovaramo zajedno i borimo se zajedno i to je važno. Nijedna grana to ne može učiniti sama”, izjavio je američki marinski pukovnik Stephen D. Driskill, načelnik stožera Joint Electromagnetic Preparedness for Advanced Combat pri američkom Strateškom zapovjedništvu.

U vježbi sudjeluje gotovo 200 zrakoplova, uključujući F-35 Lightning II, F-15E Strike Eagle, F-16 FIghting Falcon i različiti avioni za potporu. Osim veličine vježbe, teren predstavlja vlastite izazove. On obuhvaća više od 2.500 četvornih kilometara planinskog teritorija i 42.000 kvadratnih milja zaljeva Aljaske u Joint Pacific Alaska Complex (JPAC).

“Aljaska pruža velike mogućnosti za obuku zbog poligona koji su ovdje. Dobivamo obuku svjetske klase koju ne možemo dobiti nigdje drugdje u Sjedinjenim Državama”, rekao je Driskill. “Broj poligona i vježbališta i prostora, te potpora koju ovdje imamo, zajedno pružaju najbolju mogućnost obuke za borbu u kojoj se možemo naći u bilo kojem okruženju diljem svijeta. “

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)