Američka Kopnena vojska se priprema za preuzimanje novog sustava mostopolagača koje koriste borbeni timovi Oklopne brigade nakon što je dodijelila posao tvrtki DRS Technologies. Posao je vrijedan 400 milijuna USD te uključuje proizvodnju i integraciju platformi mosta na tenku M1 Abrams.

DRS je izabran na kraju faze natjecanja za projektiranje i proizvodnje u kojoj se natjecao i General Dynamics Land Systems. DRS i GDLS su bili izabrani za proizvodnju Joint Assault Bridge (JAB) tijek EMD faze u 2012. godini.

JAB će zamijeniti nekoliko starijih sustava – Armored Vehicle Launch Bridge (AVLB) i Wolverine – jer stariji AVLB “ne drži sasvim korak s ostalim vozilima u brigadi poput tenka M1 ili Bradleya”, rekao je pukovnik Jeff Biggans, voditelj proizvodnje.

AVLB sustav je na M60 šasiji, što je ne samo sporije od ostalih vozila u ABCT nego ga je sve teže i održavati, tvrdi Biggans. “Puno dijelova postaje zastarjelo”, rekao je on.

JAB će zamijeniti Wolverine sustav koji je došao u kasnim 90-im i ranim 2000-im, s namjerom da se zamijeni AVLB, ali “shvatili smo kako je težak za upravljanje i održavanje, a mi ga nismo mogli priuštiti u to vrijeme”, rekao je Biggans.

Vojska je izgradila preko 400 AVLB-a za svoje potrebe kao i potrebe inozemnih vojski, a proizvedeno je samo oko 40 Wolverina.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)