Američka vojska nastoji kupiti dvije bitnice obrambenog sustava Iron Dome od izraelske tvrtke Rafael u ugovoru vrijednom 373 milijuna dolara.

Američki KoV planira kupiti dvije bitnice Iron Dome kako bi pružio svojim snagama zaštitu protiv bespilotnih letjelica, minobacača, raketa, artiljerije i krstarećih raketa, kao i za istraživanje mogućnosti potpunog usvajanja sustava za indirektnu zaštitu od vatre u Integrirani sustav borbe do 2023. godine.

Prema izvješću, američka vojska zatražila je od Kongresa 373 milijuna dolara za kupnju dviju bitnica i očekuje da će sustavi biti isporučeni do 2020. godine.

“Vojska je procijenila ključne prednosti sustava Iron Dome kao dubinu spremnika za 20 presretača po lanseru i mogućnosti rakete Tamir. Sustav je testiran u borbi”, izjavio je Bruce Jette, izvršni direktor američke vojske kao što je rekao.

Bitnice će uključivati ​​12 lansera, dva senzora, dva centra za upravljanje i 240 presretača.

Amerika planira razmjestiti bitnice u inozemnim operacijama kako bi obranila svoje snage u osjetljivim područjima širom svijeta, navodi se u izvješću.

SAD su pokušale izgraditi sustave presretanja temeljene na američkim raketama zrak-zrak – AIM-120 AMRAAM i AIM-9 Sidewinder; ali troškovi su bili previsoki.

Također, ovi sustavi nisu ispunili sve operativne potrebe vojske. SAD su tada odlučile kupiti sustav Iron Dome iz Izraela, navodi se u izvješću.

Amerika također planira nabaviti izraelski radar za Iron Dome, ELM-2084 Multi-Mission Radar (MMR), koji je proizveo Izraelski Aerospace Industries (IAI), budući da bi prilagođavanje američkog radara Iron Dome-u odgodilo sustav.

Od 2011. SAD su Izraelu platile 1,4 milijarde dolara za razvoj Iron Dome. Raytheon se udružio s Rafaelom kako bi proizveo sustav Iron Dome, s više od 50% komponenti proizvedenih u SAD-u, u okviru zahtjeva američkog Ministarstva obrane u zamjenu za financiranjem.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)