Američki KoV je obavio prva testiranja borbenog vozila Stryker opremljenog sa 30 mm topom u susret planiranim nadogradnjama. Borbeno vozilo je testirano na vojnom poligonu Aberdeen Proving Ground u Marylandu. Dužnosnici programa kažu kako su ispitivanja bila namijenjena provjeri borbenih sposobnosti i smjernicama za buduće naoružanje na vozilu.

“Nećemo staviti 30 mm top na svaki Stryker, biti će selekcija različitih verzija vozila”, rekao je pukovnik Glenn je Dean. “Dio odluke o tome koliko će ih biti opremljeno u budućnosti ovisi o tome što 2. konjička pukovnija ima za reći o tome na čemu će raditi ili neće raditi, odnosno imamo li dovoljno ili previše.”

Testiranje je obavljeno uoči planirane isporuke Strykera 2. konjičkoj regimenti u Njemačkoj. “Cilj je obučiti posade na gađanju kako bi ih bilo dovoljno za razmještaj u svim vozila koja budu isporučena.”

Vojska je dobila svoj prvi 30mm Stryker prototip Dragoon u listopadu 2016. Vozilo je razvijeno kao odgovor na rusku invaziju Ukrajine čime bi se trebala zatvoriti praznina kad je u pitanju vatrena moć Strykera opremljenih do sada sa 12,7 RWS. Vojska je započela proces nabave vozila u jesen 2015. godine, a planirana je isporuka prvih 83 do kraja fiskalne 2018. godine.

ĐĐ Specijalna vozila proizvode više od 120 raznih komponenti i sklopova za stanicu MCT-30, upravo za ovaj projekt opremanja Strykera. Tvrtka je prošla vrlo rigorozne certifikacije svih faza proizvodnje. U ispunjenju zahtjeva pomogli su i novi rezački kapaciteti (laserska rezačica, plazma rezačica), novi strojevi za obradu te prvi instalirani roboti za zavarivanje.

Jedan od najsloženijih uvjeta je ispunjavanje zahtjeva za površinsku zaštitu i ličenje. Uz pokretanje serijske proizvodnje u novoj lakirnici, u tijeku je uhodavanje nove linije površinske zaštite, koja je u potpunosti certificirana prema MIL standardima. Na taj način stvoreni su jedinstveni kapacitete u RH i jedini ĐĐSV je u Hrvatskoj certificiran na ovaj način.

Serijska proizvodnja komponenti za MCT-30 je svakako značajan rezultat, iako ga se smatra samo jednim korakom prema stvarnom cilju: postati važan i pouzdan partner Kongsbergu za puno širu paletu proizvoda. Cilj ĐĐSV je preuzeti ne samo proizvodnju mehaničkih sklopova, već i elektro-komponenti te završne montaže i ispitivanja cijelih sustava.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)