SAD su spremne uložiti gotovo 27 milijuna USD u Rumunjsku i Bugarsku 2019. godine. Proračun predviđa da će američke snage “nastaviti rotacije u Rumunjskoj i Bugarskoj uz istodobno iskorištavanje mogućnosti obuke dostupne na vojnim lokacijama kao što su kamp Mihail Kogalniceanu u Rumunjskoj i područje obuke Novo Selo u Bugarskoj”.

SAD se zalaže za potporu i sigurnosnu suradnju s dvjema zemljama, kao i sa Estonijom, Latvijom, Litvom, Poljskom, Ukrajinom, Moldavijom i Gruzijom. U Bugarskoj, američka vojska planira uložiti 5,2 milijuna dolara u modernizaciju i izgradnju poligona za obuku Novo Selo, 70 kilometara od crnomorskog odmarališta Burgas.

Područje obuke Novo Selo je među zajedničkim američko-bugarskim vojnim bazama uspostavljenim u skladu s Sporazumom o obrambenoj suradnji iz 2006. godine.Američka vojska započela je 2008. godine s investicijskim programom od 61,15 milijuna dolara namijenjenenih razvoju novih stambenih i drugih infrastrukturnih objekata za obuku američkih vojnika u Novom Selu.

Za poboljšanje rumunjske baze i zračne luke Mihail Kogalniceanu, koja se nalazi u blizini crnomorske baze Constanta, američka vojska namjerava potrošiti 21,6 milijuna dolara u 2019. godini. Međutim, za fiskalnu godinu 2019. Pentagon je također dobio 6,5 milijardi dolara za svoju European Deterrence Initiative (EDI), program koji je započeo 2016. godine, a namjera je pružiti sigurnost saveznizicima u istočnoj Europi i odvraćati Rusiju od daljnjeg upada u Europu nakon njezine aneksije Krima.

U lipnju 2017. američka vojska priopćila je kako će kroz EDI provesti do 60 milijuna USD za nadogradnju vojne baze i zračne luke Mihail Kogalniceanu u Rumunjskoj do kraja godine. Novi proračun SAD-a za obranu također nudi sredstva za proturaketni štit, uključujući i onaj u Deveselu u južnoj Rumunjskoj, jedini koji je trenutno operativan u istočnoj Europi. Dokument objavljen na web stranici Senata SAD-a ne odnosi se izravno na Deveselo, već se inzistira na razvoju sustava raketnih štitova na Aljasci.

Međutim, 8. svibnja Inside Defense izvijestio je da Agencija za raketnu obranu planira dati sustav Aegis za presretanje krstarećih raketa i zrakoplova, što bi značilo nova ulaganja u Rumunjsku. Sustav Aegis Ashore raketne obrane bio bi opremljen Searamom, sustavom raketa koji je namijenjen obrani brodova od krstarećih projektila, kao i bespilotnih letjelica i helikoptera.

Pentagonov prvi sustav Aegis Ashore u rumunjskom Deveselu, koji je koštao oko 800 milijuna dolara, optimiziran je za presretanje dalekometnih balističkih projektila i operativan je od 2016. godine. Dana 3. kolovoza, kada je američki Kongres odobrio proračun za obranu, rumunjski predsjednik pozdravio je odluku.

“Predsjednik Klaus Iohannis ponavlja odlučnost Rumunjske da nastavi s ispunjavanjem svojih obveza na bilateralnoj razini, što se tiče obrambenog proračuna i nacionalnog doprinosa NATO-ovim misijama i operacijama, u skladu s odlukama na summitu u Walesu, Varšavskog summita i najnovijeg, u Bruxellesu “, izjavio je Iohannisov ured.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)