SPLIT, 23. lipnja 2016. (Hina) Američki raketni razarač USS “Gravelly” iz sastava 6. flote uplovio je u četvrtak u splitsku vojnu luku Lora gdje će boraviti do 27. lipnja u sklopu suradnje ratnih mornarica Sjedinjenih Američkih Država i Hrvatske. “SAD i Hrvatska rade zajedno na stabilnoj, sigurnoj i prosperitetnoj Europi,” priopćilo je američko veleposlanstvo u povodu dolaska razarača u Split.

Prisutnost “Gravellyja” u regiji “demonstracija je našeg kontinuiranog opredjeljenja za kolektivnu sigurnost NATO-a, dodaju u veleposlanstvu. Američka 6. flota sa sjedištem u Napulju obavlja niz operacija u dogovoru sa saveznicima kako bi se zaštitili američki nacionalni interesi i sigurnost i stabilnost u Europi i Africi. USS “Gravelly” drugi je razarač koji je u posljednja dva dana stigao u posjet Hrvatskoj ratnoj mornarici.

U srijedu se pred splitskom gradskom lukom usidrio britanski razarač HMS “Defender” koji će ondje boraviti do 25. lipnja.

Zapovjednica razarača USS „GRAVELY“ je kapetanica fregate Alysa L. Ambrose. Posada broda broji 256 ljudi, od čega je 26 časnika te 230 dočasnika i mornara. Razarač je dužine 154 m, širine 20 m te gaza 11 m. Istisnina broda je 9 200 t.

USS Gravely (DDG 107) pedesetsedmi je razarač klase Arleigh Burke u 6. Floti Ratne mornarice SAD-a. U službi je od 2010. godine. Matična luka broda je u Norfolku. Ovo je njegov prvi posjet Hrvatskoj.