Američki Senat je jučer odobrio prijedlog Zakona o proračunu Pentagona za 2017. godinu prema kojem se zabranjuje vojna suradnja s Rusijom i raspoređuju sredstva za potporu Washingtona saveznicima u Europi. Ukupni američki vojni proračun za sljedeću godinu iznosio bi gotovo 619 milijardi $. Prijedlog treba službeno postati Zakon kada ga potiše odlazeći američki predsjednik Barack Obama.

Članovi Odbora za obranu i vojna pitanja američkog Kongresa ranije su odobrili zahtjev Obamine administracije za dodjelom 3,4 milijarde $ kako bi ojačali obranu svojih NATO saveznika u Europi. Ministar obrane Ashton Carter je izjavio kako je ova mjera donesena zbog “agresivne politike Rusije spram istoka Europe”. U dokumentu se također navode terorističke prijetnje Europi i priljev izbjeglica s Bliskog istoka kao razlozi za dodjelu novca.

Prema nacrtu, bilo kakva obrambena suradnja s Moskvom će biti ograničena sve dok ministar obrane, u koordinaciji s državnim tajnikom, “da potvrdu” da je Rusija zaustavila “ilegalnu okupaciju Krima, poticanje nestabilnosti u Ukrajini te se prestala agresivno ponašati prema svojim susjedima u regiji. ” Osim toga, američki zakonodavci inzistiraju na punoj provedbi Minsk sporazuma i ugovora o prekidu vatre za jugoistočnu Ukrajinu.

“Bilateralna vojno-vojna suradnja je nemoguća toliko dugo dok se Rusija nastavlja agresivno ponašati i zastrašivati američke partnere i saveznike u Europi”, piše u prijedlogu Zakona. Ipak, obrambena suradnja se nije potpuno zaustavila. Na primjer, zakon predviđa sredstva za kupnju 18 ruskih RD-180 raketnih motora za opremanje Atlas-V nosača raketa.

Zakon također sadrži klauzulu koja blokira dodjelu 10 milijuna USD Izvršnog Uredu predsjednika SAD-a dok ministar obrane ne podnese izvješće Kongresu o protumjerama koje je Washington poduzeo protiv navodnog kršenja Ugovora o nuklearnim snagama (Ugovor INF) od strane Rusije. Osim toga, zakon nameće izravnu zabranu financiranja daljnje implementacije novog ugovora START (Ugovor o smanjenju strateškog naoružanja) dok administracija ne izvijesti Kongres, uključujući i o ruskoj nuklearnoj doktrini kao i utjecaju Ugovora na američki nuklearni arsenal.

Kongres je također zabranio bilo kakve troškove u vezi promatračkih letova Rusije u okviru Sporazuma o otvorenom nebu dok State Department i Pentagon ne uvjere zakonodavce da Moskva u potpunosti u skladu s ugovorom dopušta zračni nadzor nad nekim svojim područjima, uključujući Kaljiningrad, Moskvu, Čečeniju i područja koja graniče s bivšim gruzijskim republikama Abhazijom i Južnom Osetijom.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)