Američko ratno zrakoplovstvo spremno je aktivirati svoju prvu borbenu zrakoplovnu bazu F-35 Lightning II nakon završetka nadogradnje softvera.

34. Fighter Squadron, koji se nalazi u bazi Hill Air Force u Utahu, očekuje se da će primiti prve F-35 opremljene finaliziranim Block 3F softverom u rujnu. Blokada 3F nadogradnja omogućit će F-35 da u potpunosti iskoristi oružje i senzorske sustave, koji su do sada djelomično bili djelotvorni.

Trener za vježbu u Lukeu AFB sljedeći je za primanje nadograđenih F-35, koji je također zakazan za rujan.

Zrakoplovstvo razmišlja o slanju 34. na Tihog oceanu kao sprečavanje za sjevernokorejsku agresiju nakon što je eskadrila u potpunosti operativna kasnije ove godine.

Tajnik zrakoplovstva Heather Wilson izjavio je na konferenciji za novinare 25. kolovoza kako će F-35 biti spreman za borbu ako se pojave neprijateljstva. Marine Corps F-35s trenutno stacionirani u Tihom oceanu nisu primili nadogradnju i nisu potpuno funkcionalni.

F-35 koji trenutno upravlja softverom Block 3 ima neke borbene sposobnosti, ali ne bi mogao upotrijebiti cijeli niz oružja dostupnih borcu dok ne bude instaliran s certificiranim 3F paketom. Lockheed Martin doživio je brojne odgode finaliziranja softvera 3F.

25-milimetarski pištolj F-35 ne može se koristiti u nekim manevrima leta bez nadogradnje, uz ostale sustave oružja poput AIM-9X kratkog dometa infracrvenog zračnog zrakoplova.

F-35 je peterostruka generacija višestrukih borbenih zrakoplova za koje se očekuje da će zamijeniti većinu američkih ratnih mornarica, mornaričkih postrojbi i zrakoplovnih snaga. Već je izvezeno u malom broju za nekoliko partnerskih zemalja za obuku i upoznavanje, a očekuje se da će ih slijediti.

F-35 je najskuplji program oružja u povijesti SAD-a i doživio brojne zastoje u projektiranju i prekoračenje troškova. Očekuje se da će se tisuće proizvoditi za Sjedinjene Države i savezničke vojnike.