Ratno zrakoplovstvo SAD-a je ovog vikenda prvi put operativno razmjestilo borbene zrakoplove F-35A u Europu s ciljem provedbi vježbi s NATO saveznicima, priopćio je jPentagon. Ministarstvo obrane ponudilo je šture pojedinosti o događaju koji uključuje razmještaj „malog broja” F-35A iz 388th Fighter Wing iz zrakoplovne baze Hill u jednu od baza u Europi.

Provest će nekoliko tjedana u regiji u sklopu savezničke inicijative European Reassurance Initiative s kojom se jačaju vojne veze s europskim saveznicima kako bi se odvratila Rusija od potencijalne agresije. „Ovaj razmještaj označava važnu prekretnicu i napredak programa F-35, dopuštajući zrakoplovstvu daljnju demonstraciju operativnih sposobnosti borbenih aviona pete generacije”, priopćilo Ministarstvo obrane.

„To također pomaže u pripremi zahtjeva za eventualno baziranje F-35A u Europi, koja bi trebala primiti zrakoplove u ranim 2020-ima.”

Premda se misli kako je razmještaj možda povezan s trenutno lošim odnosima s Moskvom, razmještaj F-35 u Europi se planira još od Obamine administracije. U prosincu, bivša tajnica zrakoplovnih snaga Deborah Lee James dala je o naslutiti da će F-35A biti razmješten u Europi ovog ljeta.

„Sada kada je F-35 je proglašen operativno sposobnim, mi ćemo ih rasporediti u Europi, u ne tako dalekoj budućnosti”, rekla je tada tijekom govora u Atlantskom vijeću. „Zapravo, ako bih se kladila, ne bih uopće bila iznenađena ako bi ih poslali možda sljedećeg ljeta. Jedinstvena kombinacija stealth, situacijske i senzor fuzije će igrati važnu ulogu u ohrabrivanju saveznika i odvraćanju Rusije”.

U veljači, bivši zapovjednik američkog Zapovjedništva borbenog zrakoplovstva Herbert „Hawk” Carlisle, koji je umirovljen prošlog mjeseca, rekao je da bi F-35 mogao u Europu i azijsko-pacifičku regiju već u proljeće, a na Bliski istok, vjerojatno par godina kasnije.

Premda ratno zrakoplovstvo nije reklo gdje će F-35 biti razmješten u Europi, jedna potencijalna mogućnost je britanska baza Lakenheath. RAF Lakenheath će inače biti dom za 54 F-35A, a razmještaj je planiran do 2022.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)