Armenija je na vojnoj paradi predstavila novo nabavljene sustave naoružanja, uključujući i 9K720 Iskander (SS-26 ‘Stone’) sustav balističkih projektila kratkog dometa. To znači kako je Armenija prvi inozemni kupac ruskog sustava.

Od ostale nove opreme na vojnoj paradi predstavljen je 9K58 Smerch 300 mm višecjevni raketni lanser, sustav Infauna za elektroničko ratovanje i par Buk transportera sa lanserom i radarom, doduše bez raketa. Armenija je prikazala većinu svoje postojeće vojne opreme, uključujući i S-300 sustav, WM-80 VLRS, R-17 “Scud” balističke projektile, 9M79 Tochka i drugo.

Armenski predsjednik Serge Sargsyan i ministar obrane Seyran Ohanyan navijestili su krajem prošle godine da je Iskander isporučen Armeniji, ali ovo je prva potvrda isporuke. U veljači 2015. ruski dužnosnici objavili su popis oružanih sustava koje bi Armenija kupovala iz Rusije kroz ugovor vrijedan USD200 milijuna

Izvor sugerira kako je nabava sustava Iskander bila namijenjena odvraćanju Azerbajdžana od napada na glavna središta Armenije.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)