Vlada Australije objavila je natječaj za tri ponuđača u vezi projekta izgradnje Offshore ophodnih brodova. Ugovori će obuhvatiti izgradnju 12 brodova koji će zamijeniti postupno postojeću Armidale klasu ophodnih brodova. Vladini dužnosnici kažu kako se ponuđači Damen, Fassmer i Luerssen moraju usredotočiti na lokalnu brodogradnju u potpori projektu.

“Želimo osigurati da ponuditelji odgovore maksimalno na zahtjeve australske industrije putem lokalne proizvodnje čelika”, rekao je ministar obrambene industrije Christopher Pyne u priopćenju. “Zahtjev za ponudama će tražiti od svakog ponuditelja da razvije Australian Industry Capability Plan koji će maksimizirati mogućnosti sudjelovanja australske industrije.”

Pyne je rekao kako australsko Ministarstvo obrane planira otvoriti oko 400 radnih mjesta u sklopu projekta, dodavši kako je projekt dio predanosti vlade za izgradnju ratnih brodova u zemlji. Početak izgradnje se očekuje u Adelaideu 2018. godine prije premještanja u Zapadnu Australiju 2020. godine.

“12 novih offshore ophodnih brodova će poboljšati zaštitu naših granica i ophodnju pružajući veći doseg i izdržljivost od postojeće Armidale klase ophodnih brodova”, rekla je ministrica obrane Marise Payne.

Projekt je dio 89 mlrd USD vrijednog ulaganja australske vlade u ratne brodove i podmornice u idućih 20 godina.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)