Australija namjerava razviti raketnu sposobnost PZO na platformi sustava NASAMS uz pomoć norveškog proizvođača Kongsberga. Rješenje za australsku Kopnenu vojsku na temelju platforme NASAMS, trebao bi ponuditi kao glavni intergrator sustava Raytheon Australija. Kongsberg, koji proizvodi NASAMS sa Raytheonom, bit će glavni podizvođač.

„Drago nam je vidjeti da je NASAMS prepoznat kao najbolje rješenje za PZO australskih kopnenih snaga, a mi se radujemo procesu koji će nas dovesti do ugovora”, rekao je Eirik Lie, predsjednik Kongsberg Defence Systems. Australski NASAMS će imati lokalno izrađene komponente, te će se moći instalirati na vozila Hawkei.

„Moderni i integrirani sustav protuzračne obrane je potreban kako bi zaštitio razmještaj naših snaga od sve sofisticiranijih prijetnji iz zraka, globalno i unutar naše regije”, rekao je australijski ministar obrane Marise Payne.

„Australijski sustav PZO kratkog dometa star je 30 godina, te bi trebao biti otpisan početkom idućeg desetljeća. Zamjenski sustav će osigurati bolju zaštitu za naše snage.”

Australijsko ministarstvo obrane u priopćenju navodi kako će Raytheon provesti radionice diljem zemlje kako bi domaćoj industriji dao priliku da bude sastavni dio projekta.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)