Zakašnjela australska Bijela knjiga obrane će imati za cilj “reset” odnosa između vlade i nacionalne vojne industrije, izjavila je koncem prošlog tjedna ministrica obrane Marise Payne. Govoreći na otvaranju novog objekta u vlasništvu tvrtke CEA Technologies iz Canberre, ministrica je rekla kako nova Bijela knjiga i prateća izjava vezana uz Vojnoindustrijsku politiku (Defence Industry Policy Statement) opisuju središnju ulogu australske obrambene industrijske baze.

Očekuje se kako će Bijela knjiga biti objavljena kasnije ove godine, zamijenivši postojeći dokument, koji je objavljen 2013. Trenutno važeća Vojnoindustrijska politika objavljena je tri godine prije toga, odnosno 2010.

Prema Payne, ovi dokumenti će “ne samo naglasiti ključnu ulogu australske industrije u istraživanju, inovacijama i razvoju, već će također “resetirati” odnos između industrije i obrane gdje će se industriju doista smatrati osnovnim ulazom za razvoj tehnoloških sposobnosti”.

Payne je otvarajući novi objekt CEA Technologies – u kojem će se razvijati CEAFAR AESA radar za Australsku ratnu mornaricu i fregate klase ANZAC- istaknula kao primjer tehnoloških sposobnosti koju australska vlada želi potaknuti.