Austrija će zamijeniti flotu borbenih zrakoplova koja patrolira zračnim prostorom nakon odluke da će Eurofighter Typhoon i Saab 105 OE izaći iz sastava Austrijskog ratnog zrakoplovstva.

Odluka ministra obrane Hansa Petera Doskozila uslijedila je nakon savjeta stručne komisije koja je proučavala opcije za nadzor zračnog prostora nakon 2020. godine. Do toga vremena, podzvučni zrakoplovi Saab 105 OE ionako će doći do isteka svojih resursa, a budući da je flota od 15 borbenih zrakoplova Eurofighter Typhoons rane generacije Tranche-1, ti se zrakoplovi također smatraju u njihovoj trenutnoj konfiguraciji nedostatnih sposobnosti i ekonomski su neodrživi.

“Oni koji se pozivaju na austrijsku neutralnost i suverenosti, moraju također reći da modernom, visokoučinkovitom nadzvučanom borbenom zrakoplovu sposobnom za djelovanje 24 sata”, rekao je Doskozil u Beču novinarima. “Istodobno, moramo enormno visoke troškove Eurofightera držati pod kontrolom i minimizirati ih – u interesu poreznog obveznika, kao i u odnosu na druge grane oružanih snaga.”

Nastavak korištenja 15 aviona Eurofighter Typhoon koštalo bi 5-5.8 milijardi američkih dolara u trajanju od 30 godina ( 180 milijuna USD godišnje), istaknula je stručna komisija. I to su troškovi bez uzimanja u obzir “specifičnih troškovnih rizika” povezani s Tranche 1 i troškova za nastavak korištenja Saab 105.

Iako nije bilo obavijesti o tome koji drugi zrakoplov može odgovarati austrijskim potrebama, dužnosnici su rekli da su razgovarali s potencijalnim alternativnim dobavljačima, kao i vladama. Ti razgovori doveli su do 19 različitih mogućnosti za nadzor zračnog prostora Austrije.

Naposljetku, odlučeno je da se traži jedan tip nadzvučnog zrakoplova – 15 jednosjeda i tri dvosjeda – čija bi isporuka krenula 2020. godine. Austrijski tisak izvještava kako su švedski Gripen E/F i američki F-16 zrakoplovi za razmatranje.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)