Azerbejdžanske vojske prvi su put pokazale krstareći projektil SOM turskog proizvođača Roketsan na vojnoj paradi u glavnom gradu Bakuu. To je prvi potvrđeni izvoz SOM-a, za kojeg Roketsan tvrdi da ima domet veći od 250 km s visoko eksplozivnim/fragmentirajućim bojnim glavama težine oko 226 kg.

Osnovni projektil SOM-A koristi kombinaciju inercijalnog navigacijskog sustava i globalnog navigacijskog sustava navođenja, dok verzije B1 i B2 također koriste terensku referentnu navigaciju i IIR (Imaging Infrared) tragač.

Ono što je prikazano u Bakuu imalo je otvor na nosu, što ukazuje na to da ima IIR tragača. B1 i B2 su različite nosivosti, potonji je s dvostupanjskom penetrirajućom bojevom glavom.

SOM je dizajniran tako da ga radar teško otkriva i integriran je s F-4 i F-16 zrakoplovima, od kojih su oba u uporabi u Turskom ratnom zrakoplovstvu, ali ne i u Azerbajdžanu. Najvjerojatnije lansirne platforme za azerbajdžanske projektile SOM su borbeni zrakoplovi MiG-29, premda bi i zrakoplov Su-24 mogao biti u igri kao korisnik.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)